„Dlouho jsem ho měla za blázna, ale pak když jsem si koupila odšťavovač a začala šťavit ve velkém, přirozeně jsem se už ke konvenční stravě nikdy nevrátila. Tělo se mi natolik pročistilo, že už jsem na klasická jídla neměla chuť," popsala své začátky Neduchalová.

Změna stravovacích návyků jí přinesla zlepšení zdravotního stavu a pocit pohody, jaký prý většina lidí nikdy nepoznala. O tuto zkušenost se chtěla podělit i s dalšími a rozhodla se spolu s kamarádem založit raw restauraci v Brně. „Byla jsem odhodlaná uzdravit svět. Ukázat, jak na věc, že to není až tak těžké. Zatím není celý svět zdravý, ale počet těch, kteří díky nám změnili životní styl, stále narůstá," dodala s úsměvem Jana Neduchalová.

Sedmatřicetiletá Lenka Hamšíková z Mikulčic se stravuje podle zásad tradiční čínské medicíny. Snaží se také syna ochránit od alergenů v potravinách. „V naší stravě nemá zastoupení mléko, mléčné výrobky a lepek. Maso zařazujeme do jídelníčku tak jedenkrát až dvakrát týdně. Nepoužíváme rafinovaný cukr a samozřejmě se snažíme nekupovat potraviny s ‚éčky'. Zato jíme hodně zeleniny a ovoce," vysvětlila princip stravování Hamšíková.

Na nedostatek zdravých potravin na trhu si nestěžuje. „Nakupujeme převážně v obchodech se zdravou výživou a v drogerii, na farmářských trzích a biojarmarcích," přiblížila.

S negativními názory okolí na její jídelníček si hlavu neláme. Řídí se názorem, že za vlastní zdraví si každý zodpovídá sám. „Určitě se cítíme lépe i po stránce energetické, upravují se nám zdravotní problémy. Rozhodně máme lepší imunitu, čtyřletý syn bývá minimálně nemocný," doplnila Hamšíková.

Život bez masa si naopak neumí představit Miroslav Novák z Vacenovic. Ten je vyznavačem dobrého jídla, převážně steaků. „Jsem masožravec. O tom, že bych se stal vegetariánem, jsem nikdy neuvažoval. Jednu dobu jsem se musel omezit kvůli vysokému cholesterolu, což ale bylo moje maximum," s úsměvem prohodil mladík.

Proti vegetariánství a veganství nic nenamítá výživová poradkyně Magdalena Kuzníková, která zdůrazňuje nutnost doplňovat bílkoviny do stravy pomocí luštěnin a dalších potravin. „Rozhodně si musí hlídat stravu, nelze pouze nahradit maso za smažák," uvedla.

Vitariánství bere pouze jako očistu, která může trvat kratší dobu. „Náš trávicí trakt není zvyklý přijímat tak velké množství vlákniny a pro jedince s poruchami zažívání je toto stravování nevhodné," uzavřela Kuzníková.