Brno už nyní vlastní čtyřiatřicet procent veletrhů a na nákup akcií má předkupní právo. Zbývajících pět procent vlastní drobní akcionáři. „V úterý jsme schválili pouze záměr jednat o koupi. Celá záležitost se musí ještě propracovat," upozornil primátor Brna Roman Onderka.

Podle schváleného dokumentu je nyní potřeba zmapovat smluvní vztahy mezi Veletrhy, městem a Messe Düsseldorf. „Město musí prověřit možné zdroje financování a dopady koupě na rozpočet města, jednat s bankami a připravit strategii pro další fungování společnosti. Výsledkem následujících jednání může být i odmítnutí nabídky," upozorňuje předkládaný dokument.

Kolik by město muselo za akcie zaplatit zatím není jasné. Nominální cena akcií je 767 milionů korun. Tato částka ale podle ekonomů není směrodatná. „Když společnost Veletrhy Brno vznikla, byl do ní vložen určitý základní kapitál. Ten se pak vydělí počtem akcií a každá akcie tak získá nominální hodnotu," popsal analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus. Tržní cena akcií se tedy může pohybovat v úplně jiných číslech. „Většinou je několikanásobně vyšší, někdy se ale stává, že může být i nižsí," vysvětlil.

Podle Onderky bude kupní cenu stanovovat odborná firma vybraná podle zákona o veřejných zakázkách. „Není možné v této chvíli spekulovat o její," upozornil Onderka. Celková cena ale přesáhne kupní cenu akcií. Němci totiž chtějí splatit i půjčku, kterou poskytli společnosti Veletrhy Brno.

Se záměrem jednat o koupi souhlasila většina zastupitelů. Pro záměr hlasovalo dvaačtyřicet přítomných. Proti bylo šest lidí, jeden zastupitel se zdržel hlasování.

Záměr jednat o koupi ocenila i většina opozičních zastupitelů. „Je to krok správným směrem. Město se chce chopit jedné z významných příležitostí," myslí si Mojmír Vlašín ze Strany zelených.

Předkládaný záměr ale kritizoval šéf opoziční TOP 09 Jaroslav Kacer. „Chybí mi v něm plány města v případě, že dosáhne většinového podílu na veletrzích," upozornil. Onderka však tvrdí, že není vhodné dopředu informovat o záměrech města. „Je předčasné o nich mluvit. Brno jich má sice několik rozpracovaných, ale žádný kupec nesděluje své budoucí podnikatelské záměry, protože by to mohlo ovlivnit cenu akcií," vysvětlil primátor. Šimara považuje krok zastupitelů za správný. „To, že se německá společnost rozhodla zbavit svého podílu, je pro Brno negativní zpráva. Vzhledem k významu brněnských veletrhů, kdy například ten strojírenský má věhlas po celém světě, je potřeba, aby se Brno snažilo německý podíl získat," myslí si.

Veletrhy Brno se v minulých letech potýkaly s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 byly ve ztrátě a musely některé akce rušit. Loni byly poprvé po letech v zisku. Veletrhy Brno navazují na téměř stoletou tradici výstav. Pověst veletržního města získalo Brno v padesátých letech minulého století, kdy začaly strojírenské veletrhy.