Podle Zuzany Taušové z tiskového oddělení magistrátu úředníci začali postupně informovat i starosty městských částí.

Dvě hodiny po ohlášení potíží se o vodě dozvěděla i starostka Jundrova Ivana Fajnorová. „Nejdříve jsme se vše zjistila z médií a sociálních sítí. Až před třetí hodinou odpoledne nám přišla oficiální informace od města. Hned jsme ji předali dál do škol a školek v městské části," připustila zpoždění starostka.

Krátce po jedné hodině odpoledne kvůli náporu lidí přestaly fungovat i webové stránky vodáren, kde byla informace zveřejněná. „Nechtěla jsem skočit na špek nějakému vtipu, proto jsem si informaci chtěla ověřit u zdroje. Ten ale nefungoval," sdělila Brňanka Aneta Mikaušová.

Kolaps webu omlouval zástupce generálního ředitele vodáren Petr Šindler. „Mají jen omezenou kapacitu, proto jsme se snažili informovat i jinými kanály. Nemáme možnost kontaktovat všech padesáti tisíc odběratelů, proto jsme dali vědět především těm největším a samozřejmě magistrátu," popsal postup Šindler.

Do informování Brňanů o problému s vodou se zapojili i brněnští strážníci. „Hned jsme pomocí našeho dispečinku sdělili všem hlídkám v terénu, co se děje. Například v parcích proto mohou upozornit lidi, že voda v pítkách není pitná," popsal mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Informační cedule ale zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna k fontánkám rozmísťovat nebudou. „Po poradě jsme se rozhodli, že je všechny rovnou uzavřeme až do odvolání. Brněnské vodárny jsme požádali, aby nás informovali hned, jak dojde k nápravě," řekl zástupce ředitele zeleně Tomáš Hájek.

Brněnský deník Rovnost oslovil deset restaurací s dotazem, jak se o nepitné vodě dozvěděly. O riziku jich vědělo osm. „Dostal jsem zprávu na facebooku, nikdo nás neinformoval. Přeposlal jsem informaci známým, kteří taky pracují v baru," uvedl například Jakub Zapletal z Baru Papparazzi.

Informace o závadné vodě doputovala i ke starostům v okolí Brna. „Dostali jsme informaci časně odpoledne. Vyvěsili jsme ji na internetu, facebookovém profilu a opakovaně hlásili v rozhlase. Řada lidí mi i osobně volala," sdělil František Ondráček, starosta Rajhradu jižně od Brna.

Především na internetu dostala informace o nepitné vodě velmi rychle komický nádech. Kromě různých koláži vznikla na sociální síti také stránka s názvem Už můžu pít v Brně vodu? Prozatím se na ní objevil jen jeden opakující se status: Ne.

VODA DODÁVANÁ V NÍŽE UVEDENÝCH LOKALITÁCH JE PITNÁ POUZE PO PŘEVAŘENÍ

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: Vodárenská

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: Vodárenská