Novodobou tradici vařit na Zelený čtvrtek zelený pivní speciál zahájil před deseti lety největší brněnský pivovar Starobrno. Jeho sládci na čtvrtek připravili přes čtyři a půl tisíce hektolitrů třináctistupňového nápoje. Přidávají do něj zvláštní bylinný výluh, který má tajné složení a pivu spolu s likérem dodává specifickou chuť a brčálovou barvu. „Speciální součást piva sládci připravují ze tří druhů bylin. Jediná přísada, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," uvedla Ludmila Čechová ze společnosti Heineken. Firmě pivovar patří.

Vedení Starobrna uspořádá ve čtvrtek také speciální vizuální akci. Po setmění se totiž zeleně rozzáří jedna z brněnských dominant hrad Špilberk. „Chtěli jsme, aby v Brně na Zelený čtvrtek vzniklo něco jedinečného a zelenalo se celé Brno," vysvětlila manažerka značky Starobrno Zdenka Mindlová.

Velikonoční třináctistupňový speciál načepuje také parní pivovar Petr Hauskrecht. Pivo nazvané Marcen má na rozdíl od zeleného starobrněnského konkurenta jantarovou barvu. „Má totiž vzor v pivu Märzenbier, které se ve středověkém Bavorsku vařilo jako poslední před svátkem svatého Jiří připadajícím na čtyřiadvacátého dubna," vysvětlil sládek a spolumajitel pivovaru Hauskrecht.

Doplnil, že pivo má vůni kandovaného cukru a chuť karamelu. V prodeji bude nejenom točené, ale také ve skle a plastové lahvi.Lahvové i točené velikonoční pivo připravili také v žebětínském minipivovaru U Richarda. „Uvařili jsme okolo dvou tisíc litrů polotmavého žitňáku jedenáctky. Loni jsme to zkusili poprvé, mělo to úspěch, takže jsme letos zvolili stejnou recepturu," podotkl sládek Milan Trávníček.

Do piva přidává žitný slad, který pivu dodává specifickou chuť. Kdo ve čtvrtek nestihne speciální nepasterizované a nefiltrované pivo ochutnat, nemusí zoufat. Sládek předpokládá, že pivo budou čepovat až do pondělka.

Velikonočním pivem přivítají hosty i v Pivovaru Magistr. „Pivo mícháme z klasické dvanáctky tak, že do něj přidáváme speciální sirup. Můžeme ho tak doplňovat podle poptávky," popsal sládek Jan Svoboda. Dodal, že zelené pivo připravují už od založení pivovaru před pěti lety a u hostů je velmi oblíbené.

Kromě pivařů se na zítřek mohou těšit i příznivci dobrého jídla. Například kulturní a vzdělávací středisko Brna-středu jako součást velikonočních slavností přichystalo tradiční pokrm. „Na náměstí Svobody budeme podávat špenátovou polévku s krutony. Tradici se špenátem dodržujeme už sedm let," vysvětlila za organizátory Adéla Jelínková. Tým uvaří šedesát porcí, což je podle Jelínkové ideální počet pro uspokojení zájmu.

VĚRA SYCHROVÁ
MARTIN VÉRTEŠI