Při návštěvě ministryně kultury Aleny Hanákové to v pátek řekl primátor města Petr Kulhánek (KOA).

Karlovy Vary se podle Kulhánka rozhodly, že si Alžbětiny lázně ponechají jako jedinou lázeňskou budovu a budou v nich poskytovat veřejné balneologické služby. Jenže rekonstrukce lázeňské budovy, která je jedním z největších balneologických provozů v Česku, přijde na stovky milionů.

Podle ministryně Hanákové je u některých dotací možné zapojit dotační a soukromé zdroje. Je ale třeba projekt pečlivě připravit. „Budova Alžbětiných lázní si to zaslouží," řekla v pátek novinářům Hanáková s tím, že bude kroky města vedoucí k jejich rekonstrukci podporovat.

Podle Kulhánka by jen první etapa, při které by se opravila střecha a vyměnila okna, měla stát 120 až 140 milionů korun. Celková rekonstrukce by podle odhadů mohla přijít na 300 až 400 milionů korun.

Město chce na opravy použít jak vlastní zdroje, například z prodeje Lázní III, peníze z případných dotací i ze soukromých zdrojů. Podle Kulhánka by ideální bylo, kdyby Alžbětiny lázně do budoucna vypadaly jako podobné budovy například v Baden Badenu nebo v britském Bath.