Jenže rodiče si často neuvědomují velká rizika, která s sebou užívání HA přináší.

Odstrašujícím případem je dvacetiletá Hanka z Chebu, která po dlouhodobém užívání HA absolutně přišla o své libido a trpěla silnými migrénami a otoky dolních končetin. Příznaky přisuzovala ale fyzickému vyčerpání a neschopnosti svého přítele sexuálně ji uspokojit. Jenže tento intimní problém trval jen do doby, než HA přestala brát.

„Neříkám, že kamarádky nejsou s užíváním HA spokojené," řekla Hana. „Já jsem ji ale brala zhruba od svých patnácti let. Brzy poté jsem si našla přítele. Jenže po dvou rocích mě začal sex s ním vyloženě nudit a postupně se k tomu přidávaly také migrény. Bylo to opravdu hrozné, nevydržela jsem sedět kvůli nevolnosti ani ve škole, aniž bych nemusela odbíhat na toaletu, a to nemluvím o otocích nohou. A náš vztah s přítelem se pomalu bortil," vysvětlila.

„Zkusila jsem HA na doporučení kamarádky a lékařky před nedávnem vysadit. Během několika měsíců se mi vrátil požitek ze sexu, a dokonce se umírnily také migrény. Můj polorozpadlý vztah s přítelem to ale už nezachránilo," dodala smutně.

Bezpečnost užívání HA hodnotí z pozice lékárníka Eugénie Chromá z Chebu.

„Nasazení a typ HA zvažuje lékař, který zná rodinnou i osobní anamnézu pacientky. Jako u každého léku, je i u HA užívání spojeno s riziky výskytu průvodních nežádoucích účinků. Zvlášť nebezpečným může být výskyt tromboembolických poruch, kardiovaskulárních onemocnění, poruchy plodnosti, přechodné depresivní stavy a podobně. U nasazení HA je třeba vyloučit rizikové faktory, jako je kouření, vyšší věk, obezita, migrenozní stavy nebo poruchy jaterních funkcí, které přispívají ke vzniku těchto průvodních projevů. Na závěr bych jen podotkla, že je třeba vždy zvážit všechna pro a proti, než k užívání HA přistoupíte," upozornila.