Vzorem pro Sokolov byl severočeský Děčín, kde je podle radních Sokolova vidět, že projekt funguje, a tudíž má podle nich životnost.

„Zájem o zmíněná pracovní zařazení byl zhruba desetkrát vyšší. Jak jsme avizovali již dříve, výběr čtyř kandidátů byl pečlivý,“ řekl sokolovský radní pro oblast bezpečnosti Jan Kropáček.

Asistenti nebudou mít pravomoci ani služební zbraně. Mohou však zadržet pachatele, stejně jako kterýkoli jiný občan Sokolova. Zaměří se hlavně na oblasti u dopravního terminálu, kinokavárny Alfa a sídliště Michal. Tam si totiž na nepřizpůsobivé občany stěžuje nejvíce obyvatel.

„Neznám detailně, jaké problémy ve městě jsou nebo nejsou. Ale v první řadě by se měli zaměřit na školy. Po školách na sídliště a hlavně místa, kde jsou děti,“ poradil sokolovským radním na nedávné schůzce jeden z děčínských asistentů prevence Ivan Horváth.

Jak upřesnil, každý začátek je těžký. „Přesně jak říkal velitel městské policie Petr Kubis. U nás trvalo zhruba pět měsíců, než to zabralo. Pak začal mizet nepořádek u popelnic a skončila šikana mezi školáky,“ dodal Horváth.

Sokolovská radnice dostala příslib dotace od ministerstva vnitra, a tudíž nic nebránilo tomu, aby se projekt rozjel. Zastupitelé schválili finanční spoluúčast Sokolova na projektu prevence Bezpečné město - Asistenti prevence kriminality. Ta bude činit zhruba 74 tisíc korun, což je deset procent z celkových nákladů. Vedení si slibuje vyřešení mnoha problémů ve zmíněných lokalitách. Doposud strážníci místa fyzicky kontrolovali, ale jakmile odjeli, občané opět telefonovali. 

„Asistenti prevence vyrazí do ulic poprvé 2. května,“ upřesnil velitel strážníků Petr Kubis.