„Pracuji také jako instruktor v autoškole, kde první pomoc vyučuji. Lidé více naslouchají, víc se ptají. Chtějí první pomoc umět. Uvědomují si, že mají ze zákona povinnost první pomoc poskytnout, a vědí, že znalosti tak dobré nemají," říká Fletter.

Umět poskytnout první pomoc učí už děti školního věku. Tento týden se s pětadvaceti dětmi ze Sokolovska a Chebska vydal do Kraslic, kde se až do neděle koná takzvané oblastní studijní středisko. Téma je jasné: Výuka první pomoci. Té se účastní děti ve věku od sedmi do čtrnácti let. Program mají doslova nabitý informacemi o první pomoci. Místnost, kde výuka probíhá, je plná informačních tabulí, děti vidí instruktážní videa. „Samozřejmě nechybí náš výklad s názornými ukázkami," poznamenal Fletter.

Školáci navíc na vlastní oči vidí, jak konkrétní zranění vypadají. „Na figurantech maskujeme zranění tak, jak vypadají v reálu, třeba otevřená zlomenina nebo poraněný a proříznutý krk. Některé děti sice chvíli koukají zděšeně, ale díky tomu, že vidí, jak zranění maskujeme a jak následně vypadá, ztrácejí zábrany. A pokud se pak s takovým zraněním setkají v reálu, nezaskočí je," doplnil Fletter s tím, že letošní oblastní středisko se koná díky finanční podpoře města Cheb.

A co na výuku říkají samotné děti? „Máme tady figurínu, na které se učíme třeba masáž srdce, a v reálu vidíme, jak různá zranění vypadají. Je to zajímavé a hlavně podle mě důležité, umět poskytnout první pomoc," řekla jedna ze školaček Tereza Freibergová. 

ANKETA: Proč je důležité umět první pomoc?

Václav Zíka, 10 let, školák:
Umět první pomoc je důležité proto, abychom mohli pomoct, třeba když někdo zkolabuje. Sám už umím třeba postarat se o poraněné zápěstí a ošetřit ho a zavázat tak, jak to má správně být. Naučil jsem se i masáž srdce.

Tereza Freibergová, 11 let, žačka:
První pomoc je podle mě dobré znát už proto, že ji budeme třeba taky někdy potřebovat my sami. A tak jsem ráda, že ji umím i já a dokážu tomu druhému pomoct. Nepřekvapilo by mě například pomoct člověku v bezvědomí.

Claudius Mochrani, 9 let, školák:
Díky tomu, že se učíme první pomoc, tak dokážu pomoct třeba tomu, kdo se dusí. Nebo má třeba poraněnou nohu. Je důležité pomáhat druhým, když to potřebují, i když jsme ještě malí a chodíme teprve do školy.

Martin Ouda, 11 let, školák:
Když umíme první pomoc, tak můžeme udělat dobrý skutek tím, že pomůžeme někomu, kdo to potřebuje. Sám bych určitě zvládnul zastavit krvácení z tepny a další kroky, jako třeba zástavu srdce. To vše jsme se učili.