„Nechtěl jsem zůstat na ulici, ale bez práce jsem neměl na byt. A bezdomovce nikdo zaměstnat nechtěl," uvedl. Jak sám říká, vymanit se z tohoto bludného kruhu mu trvalo hodně dlouho.

Právě tyto situace by mělo řešit takzvané prostupné bydlení. Projekt spustilo město Cheb společně s Diecézní charitou Plzeň a organizací Kotec. „První stupeň představují tři zařízení noclehárna Betlém, azylový dům v opravené vile Union a ubytovna v ulici K Nábřeží," popisoval Pavel Vanoušek, chebský starosta. Dohromady bude k dispozici 40 míst. „Tato pomoc je určená i pro běžné obyvatele, kteří se dostanou do bezvýchodné situace třeba jim vyhoří byt," podotkl starosta.

Někteří by pak mohli přejít rovnou do městského bytu. „Jsou ale lidé bez práce, bez prostředků, kteří už odvykli běžnému životu. Ti by se v daném zařízení zapojili do resocializačního programu a pak přešli do městského bytu, který bude spravovat občanské sdružení Kotec. To je bude lidem podnajímat. Pracovníci by pak na tyto lidi po nějakou chvíli dohlíželi a radili jim," vysvětloval starosta.

Pak by totiž lidé měli příležitost ucházet se o městské byty, 'v zádech' by ale stále měli podporu sdružení. „Rádi bychom, aby to fungovalo i opačně a pracovníci sdružení se mohli systematicky věnovat i nájemníkům městských bytů, kteří se dostali do potíží a mohli skončit na ulici," dodal.