Blízké ulice zablokované policií, několik jednotek hasičů a záchranáři. Tak vypadal cvičný únik čpavku z chebského zimního stadionu. Evakuované děti měly radost, že se nemusí učit.

Co ale, kdyby čpavek zahrozil, jako se to už několikrát v historii na Chebsku stalo?

V roce 2001 unikl v chebském masokombinátu čpavek dokonce dvakrát. Poprvé to bylo z chladicího zařízení na začátku května. Hasiči museli evakuovat celkem 112 lidí - 42 pracovníků masokombinátu a 70 obyvatel přilehlých ulic. Nikomu se při tomto incidentu naštěstí nic nestalo.

Další únik byl zaznamenán přístroji ke konci října stejného roku. To hasiči evakuovali přes 160 občanů. Dva z nich museli dokonce vyhledat lékařské ošetření.

Chebský zimní stadion se také může 'chlubit' několika problémy se čpavkem. Problémy se opakovaly už několikrát v historii. Poslední případy jsou z listopadu loňského roku a z ledna 2012. Při těchto incidentech se naštěstí nebezpečný plyn nedostal nikam do okolí, kde by ohrožoval civilní obyvatelstvo. Hasičům se vždy podařilo nebezpečí zažehnat.

Co je čpavek?

Čpavek (amoniak) je bezbarvý, velmi štiplavý plyn. Při vdechování poškozuje sliznici a je lehčí než vzduch. Používá se jako hnojivo, někdy jako náplň meteorologických balonů, antimikrobiální činidlo v potravinářských výrobcích a samozřejmě jako chladivo v průmyslových chladicích systémech, jako jsou například zimní stadiony. Zdroj: Wikipedia