„V současnosti jednáme o žádosti o dotaci v rámci Regionálního operačního programu. Poté co připravíme veškerou dokumentaci, je předběžná doba k zaslání žádosti stanovena na letošní srpen,“ řekl náměstek primátora Jaroslav Růžička.

„Celá tato myšlenka vzešla z iniciativy neziskové asociace Záchranného kruhu. Bude se jednat o areál sloužící pro preventivní výchovnou činnost dětí a mládeže. Mělo by to být plocha, která napodobí pomocí různě natřených a tvarovaných kontejnerů zmenšené město. Chceme zde simulovat různé životní situace, jako jsou například úrazy, požáry či nehody, aby byla naše mládež připravena s nimi pak bojovat v reálném životě. Centrum bude stát v návaznosti na prostory u KV Arény. Primárně pak bude provoz centra určen zejména pro žáky mateřských, základních a středních škol. Není však vyloučeno, že postupně sem zahrneme i akce pro dospělé a důchodce,“ řekl dále Růžička.

„Proběhla i řada jednání s Ministerstvem školství, jakou mají představu o fungování centra. My bychom chtěli, aby provoz tohoto zařízení byl zahrnut i do školních osnov,“ doplnil náměstek.

To, že se v našem kraji i v naši republice bude jednat o ojedinělou věc potvrdil i primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek. „Bude se jednat teprve o třetí takovéto centrum v celé Evropě. Jedno se nachází ve Velké Británii a druhé v Německu. Během května se pak právě chceme vydat na průzkumnou výpravu do toho německého centra, abychom zjistili jejich zkušenosti s provozem zařízení a získali eventuálně i nějaké rady,“ řekl primátor.

„V současnosti také jednáme s partnery o minimalizaci nákladů. Chceme, aby část financí pokryla dotace a potom i další partneři, jako jsou například Ministerstvo školství a nebo společnost Besip. Myslím si, že hlavní přínos Centra zdraví a bezpečí tkví v rozvoji vzdělanosti o bezpečí a zvládání těžkých životních situací,“ dodal primátor. (hni)