Ta byla podle současného projektu vyčíslena na 800 až 900 milionů korun. Jenomže ty Karlovarský kraj, současný vlastník objektu, nemá. A nemá ani příliš času. Pokud s opravou lázní kraj co nejdříve nezačne, bude je muset vrátit zpět městu, tedy jejich původnímu majiteli.

Rozhodnutí musí podle krajského náměstka Jaroslava Borky (KSČM) padnout do konce letošního roku. Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) tak připadá v úvahu druhá varianta.

„Císařské lázně bychom mohli opravit za přibližně 400 až 500 milionů korun. Tím by se ovšem musel změnit už schválený projekt, protože rekonstrukce by se týkala pouze obvodového zdiva, vnitřek by musel počkat. Ale budova by byla alespoň částečně opravena a zabránilo by se tak jejímu dalšímu chátrání," vysvětlil hejtman Novotný.

Tím by se ovšem musel měnit už schválený projekt. O svůj budoucí azyl by tak zřejmě přišel Karlovarský symfonický orchestr, který se měl podle plánu do Císařských lázní přesunout. A kraj by zřejmě musel zažádat i o nové stavební povolení. „S karlovarským primátorem Kulhánkem jsme už o tomto modelu jednali. K závěru jsme nedošli, na to si musíme sednout znovu," zdůraznil hejtman.

Ten se kvůli Císařským lázním sejde příští čtvrtek znovu i s odstupujícím ministrem kultury úřednické vlády Jiřím Balvínem. „Je to snad už šestý či sedmý ministr, s nímž o lázních budu jednat," povzdechl si hejtman Novotný.

Primátor Kulhánek (KOA) se k nové variantě opravy Císařských lázní nevyjádřil. Momentálně je na služební cestě v Arménii.

Pochybuje o ní ale hejtmanův náměstek a karlovarský zastupitel Jaroslav Borka.„Myslím, že by se Císařské lázně měly vrátit zpět Karlovým Varům. A k jejich rekonstrukci přizvat strategického partnera. Částečná obnova budovu nezachrání. Ta se musí zprovoznit celá, musí žít a dýchat," uvedl.

Císařské lázně jsou od roku 2010 na exkluzivním seznamu národních kulturních památek. Budova byla postavena podle návrhu vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera v roce 1895.