„Myslím si, že Hornický dům je v současnosti ostudou nejen města Jáchymova, ale i celého kraje,“ pronesl starosta města Bronislav Grulich.

Radnice města již před třemi dny zaplatila zálohu ve výši pět tisíc korun na vypracování znaleckého posudku, po jehož dokončení má v plánu budovu dát do dražby. Bude-li jeho cena příznivě stanovena, má samo město v plánu jáchymovský Hornický dům odkoupit a následně začít připravovat plány k jeho srovnání se zemí. Podle předběžných jednání památkáři proti tomuto rozhodnutí města nic nenamítají.

V případě, že dojde k úspěšnému odkoupení a k následnému stržení, starosti tím pro město neskončí. Určitým problémem pak bude využití nově vzniklé parcely, pro kterou město zatím nenašlo žádné upotřebení. „Uplatnění pro nově vzniklý pozemek ještě nemáme, ale necháme ho nejspíše zatravnit a počkáme než se naskytne nějaký vhodný nápad,“ říká starosta Jáchymova. Ke spokojenosti pak v tomto případě bude muset postačit fakt, že se tím snad alespoň prozatím zlepší estetický ráz města.

Dříve velmi využívaný objekt sloužil nejen jako kulturní místo, ve kterém se hrála divadla, konaly plesy a bály, ale rovněž jako místo, kde se scházeli horníci. Ti zde měli dostatek prostoru pro uspokojení svých zájmů a potřeb. Konala se zde i vystoupení hornické kapely a svá zasedání zde pořádal i tehdejší národní výbor. Významným prostorem v jáchymovském Hornickém domě bylo také kino, které patřilo mezi jedno z prvních širokoúhlých v našem kraji. (zdh)