„Máme u nás ještě pár třílůžkových pokojů, ale je jen otázka času, kdy se i ty zaplní, hlavně tedy na první víkend. V týdnu už bychom mohli mít více volných míst," řekla hlavní koordinátorka ubytování v Domově mládeže Alena Hubertová.

S tím vesměs souhlasí i ředitel školy na nábřeží Jana Palacha Vladimír Hůrka: „Na první den máme plno, ale během filmového týdne máme ještě tak 60 až 70 volných míst."

Stanové městečko na Rolavě je kapitolou samo o sobě. „Naše kapacita je skoro nekonečná," směje se jednatel společnosti KV City centrum Petr Masák.

I díky zkušenostem z minulých ročníků vědí provozovatelé hotelů pro baťůžkáře na co si dát pozor či co se naopak dá zlepšit. „Tři roky zpátky nám rezervace dělala jedna firma. S tou jsme však nebyli spokojeni a začali jsme o rezervacích rozhodovat sami. I to nám pomohlo, a i na číslech je vidět stoupající obsazenost," uvedla Hubertová.

Po loňském zavření hostelu ve škole, kvůli rekonstrukci tělocvičny, jsou letos jeho dveře opět pro fanoušky filmu otevřené. „Jako již tradičně se spí ve třídách, kdy si lidé přivezou karimatky a spacáky. Jako hlavní letošní novinku nabídneme otevřenou kuchyň. Nejen pro naše hosty, ale také pro lidi zvenku. Pokud si tedy jídlo zamluví den předem," dodal Hůrka, následně připojil i svůj sen: „Do budoucna bychom zde chtěli vybudovat místnosti s postelemi a nabídnout tak větší komfort."

Plány na velký příliv fanoušků však letos zřejmě zhatí datum festivalu. „V loňském roce bylo skvělé, že byly v týdnu dva státní svátky. Lidé si tak v práci vzali jen dva dny volna a byli tu na celý festival, letos je svátek však až v pátek," posteskla si koordinátorka z Domova mládeže.

Filmový maraton vypukne už za necelý týden, a pokud tedy nemáte zarezervované bydlení, moc času nezbývá. I sami provozovatelé svorně tvrdí. Kdo dřív přijde…

Ceny za ubytování

Domov dětí hotel Festival

Dvoulůžkový pokoj se sociálním zařízením 1000 korun.
Třílůžkový pokoj bez sociálního zařízení 1000 korun.
Třílůžkový pokoj se sociálním zařízením 1500 korun.

Hostel ve škole Nábřeží Jana Palacha

120 korun na osobu a noc a 20 korun za sprchu s teplou vodou.

Stanové městečko Rolava

Cena za osobu a za noc je 80 korun plus městský poplatek 15 korun za osobu a noc.