„Poté, co jsme zachytili informaci o přemístění, začali jsme se bát o samotnou stavbu. Jde nám především o zachování architektury pánů Fellnera a Helmera. Z jejich staveb už v Karlových Varech mnoho nezbývá, a mimo jiné je to právě Goethova vyhlídka," sdělil své obavy Otto Němec, prezident společnosti Fellnera a Helmera.

Právě na této vyhlídkové adrese letos otevřel pro návštěvníky filmového festivalu své brány oblíbený klub Aeroport. Mezi největší rizika patří podle Němce velké vibrace z hudebních aparatur, využívání přírody jako veřejných toalet či nepořádek po alkoholových vandalech.

Částečně za pravdu mu dal i primátor Petr Kulhánek, který v pondělí tento klub navštívil společně s produkcí filmového festivalu. „Řešili jsme především snížení zvukové hladiny o padesát procent a chtěli jsme, aby se předešlo rušení obyvatel a případně i lesní zvěře," řekl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

„Hlasitá hudba zde byla v prvních dvou zkušebních večerech, ale hned po žádosti produkce filmového festivalu jsme se snížením neměli problém," řekl provozovatel Jiří Šebesta. Ten odpověděl i na další stížnosti Němce.

„Během každého dne provozu Aeroportu máme několikačlennou ochranku, která dbá na to, aby nedocházelo k žádným vážným incidentům či k poškození budovy," řekl Šebesta a vyjádřil se i k problémům týkajícím se využívání toalet. „Máme přistaveny vysokokapacitní toalety, které nevyužívají již nefunkční odpad vyhlídky, ale svého rezervoáru. Ten se odčerpává a odváží pryč," dodal provozovatel.

Navíc úklidová služba každý den vyčistí celý prostor Goethovy vyhlídky, přilehlé okolí a příjezdovou cestu. Provozovatelé Aeroportu navíc slíbili po skončení festivalu generální úklid kolem celé rozhledny.

Každý den navštíví novou adresu klubu Aeroport stovky návštěvníků. Ti si naopak nové útočiště nemohou vynachválit. „Když jsem tam byla poprvé, bylo to jako v pohádce. Toto místo má neuvěřitelnou atmosféru. Jsem moc ráda, že jsem se tam mohla podívat," řekla studentka Markéta Volfová z Prahy. Ta podle svých slov žádné špatné chování neviděla.

Klub i díky tomu, že je Goethova vyhlídka daleko od města, vysílá každou půlhodinu ke klubu autobus. „To je i kvůli tomu, aby nedošlo k poškození okolních lesů. Proto jsou autobusové linky tak frekventované," uzavřel Šebesta.