Jednání s firmou, která pozemky nyní vlastní, ještě nejsou uzavřena a karlovarské zastupitelstvo se doplatkem kupní ceny bude zabývat na svém prosincovém jednání. A o co tedy jde?

V roce 2004 prodalo zastupitelstvo soubor pozemků mezi ulicemi Kolmá a Na Vyhlídce včetně bývalé tělocvičny a garáží za tamní prodejnou potravin. A to za 450 korun za metr čtverečný. Přes třináct tisíc metrů čtverečných si za šest milionů tehdy koupilo Karlovarské stavební bytové družstvo. A zavázalo se, že do deseti let zde vybuduje družstevní byty. Jinak se parcely vrátí městu.

Nic z toho se ale nestalo. Pozemky nejen změnily majitele, nyní je vlastní Karlovarské stavební družstvo Vyhlídka, ale znalecký posudek, který si město v roce 2011 nechalo vypracovat, dokázal, že byly prodány pod cenou. Jejich tržní cena totiž činí tři tisíce sto korun za metr čtverečný. Město tak za ně mohlo získat 42 milionů korun.

Karlovarské družstvo si klade podmínky

Současný vlastník, Karlovarské družstvo, s nápravou ceny souhlasí, ale klade si podmínky. Bude zrušeno předkupní právo města, požadavek na výstavbu družstevních bytů a požaduje uznat náklady, které už družstvu vznikly. A garáže prodá městu zpět. „Částka k doplacení tak činí 22 milionů," navrhuje družstvo městu.

Podle primátora Petra Kulhánka nejsou jednání se současným vlastníkem dosud uzavřena. „Musíme projednat právě onu výši požadavku na kompenzaci nákladů, které družstvu vznikly," vysvětlil. Dohodou o narovnání mezi městem a družstvem se budou zabývat i zastupitelské kluby, a to už 18. listopadu.