„Jsme tu po dlouhých letech a obraz mrtvého lesa, jak jsme si ho kdysi představovali, musíme přehodnotit," pochválil vzhled Krušných hor Jiří Nerad z Řevničova, který i s rodinou vyrazil do hor na víkend.

„Lidé se diví, jak je tady krásně a že se tady nádherně dýchá. Holé stromy a špatný vzduch mají zakódovány v hlavách a těžko se jim to vypaří," připomněl starosta Božího Daru Jan Horník jednu z posledních studií o čistotě hor, která v tomto ohledu vynesla Krušné hory na špičku pomyslného žebříčku.

Vyšší návštěvnost očekávají na horách i v létě. Plány ale teď komplikuje počasí. „Bohužel zatím je to špatné, je sychravo, ale minulé léto se u nás objevovalo stále více lidí. Dokonce řada maminek s kočárky, což na horách považuji za fenomén," myslí si starosta.

Podle něj lákají lidi do hor kromě čistého vzduchu a krajiny také nové cyklostezky a naučné pěšiny. „Ať už je to stezka rašeliništěm, nebo Ježíškova cesta," doplnil Horník.

Zlepšení situace v Krušných horách připisuje Horník několika faktorům. Především však masivním investicím průmyslových podniků do svých zařízení. „Hodně se situace zlepšila v sousedním Sasku. Vzduch ve vyšších patrech je odtamtud už čistý," poznamenal Horník.

Podnikatelé v horách cítí šanci a modernizují svá zařízení a podniky. Například velký areál teď roste u Abertam a u Jáchymova na Klínovec povede nová moderní lanovka.

„U nás nezanedbáváme ani letní sezonu a penzion jsme na ni připravili. V posledních letech k nám míří spousty lidí, vyrážejí na horská kola. Jsou to sice třeba jen víkendy, ale lidí je více," uvedla Kamila Marešová, provozní jednoho z krušnohorských penzionů. (mák)