Všeobecná zdravotní pojišťovna neprodloužila nemocnici smlouvu na příští rok, a tak celkem 87 akutních lůžek převede Nemocnice Mariánské Lázně na takzvaná ošetřovatelská lůžka a propuštěných 35 zaměstnanců by mohlo najít uplatnění v okolních nemocnicích v Chebu, Sokolově nebo Karlových Varech.

Účastníci se na úterním protestu domlouvali přes sociální sítě. Ten začal v půl třetí odpoledne před mariánskolázeňskou radnicí. Sešly se jich stovky. Jejich řady podpořili také zaměstnanci nemocnice, kteří svůj průvod započali už ve 14 hodin, aby se přesunuli k radnici.

Organizátoři také předali radě města několik východisek z této nedobré situace. Chtějí dále jednat s většinovým majitelem a zejména pojišťovnami. Vyzývají také občany, aby neodsouvali svou nemocnici 'na druhou kolej' vedle nově vzniklé polikliniky.

Město by podle nich také mělo většinovému spolumajiteli nabídnout finanční spoluúčast na nočních a víkendových službách zdravotnického personálu na ambulancích. Poukazují také na to, že by se měla prostudovat smlouva podepsaná s bývalým majitelem Romanem Šmuclerem o zachování nemocnice po dobu deseti let.

Mnoho nespokojených občanů dávalo při demonstraci hlasitě najevo, co si myslí.

„Myslím, že ať už je místní nemocnice jakkoliv vyhlášená a má jakoukoli pověst, tak je třeba, aby se pracovalo na její změně," napsala Andrea Lukšová na Facebooku. „Zavření nemocnice rozhodně není řešení a lázeňské město by mělo nemocnici mít. Nebo snad chcete s každou 'prkotinou' jezdit do Chebu nebo do Plzně? S nemocnicí mám špatné, ale i dobré zkušenosti. Ale rozhodně bych ji nerada viděla zavřenou. Ať nesou plnou zodpovědnost ti, kteří stojí za jejím nynějším stavem!" dodala.

Tereza Vavříková je jednou z méně šťastných zaměstnankyň nemocnice. „Dostala jsem také výpověď, ale naštěstí mohu pracovat až do konce roku. Po pravdě, v současnosti nevím, co budu dělat. Nějakou práci si snad najdu," posteskla si mladá sestřička, která má pracovní zkušenosti z Prahy.

„Dozvěděla jsem se o tom, když byla první tisková konference," uvedla Andrea Gruntorádová z Mariánských Lázní. „Okamžitě jsem na to začala reagovat přes sociální sítě. Tam už se to takhle pěkně zorganizovalo. Rozhodně jsem však nečekala, že přijde tolik lidí. Myslela jsem si, že všichni budou nadávat doma," dodala.

Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král před protestní akcí poznamenal: „S protestujícími se sejdeme a budeme reagovat. Chceme další kolo vyjednávání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a zástupci nemocnice. Chtěli bychom kompromisní řešení."