V anketě týdeníku Ekonom se letos na druhém místě v kraji umístil Cheb a na třetí pozici Aš.

Mariánské Lázně zvítězily v hodnocení podnikatelského prostředí. Naopak ale u veřejné správy byl negativem například malý rozsah úředních hodin a také nedostatky v elektronické komunikaci nebo rychlosti vyřizování agendy.

Podle starosty Mariánských Lázní Zdeňka Krále například dobře funguje spolupráce s hotely a restauracemi. „Letos u nás vznikla Asociace hotelů a restaurací, s kterou spolupracujeme. Bylo by dobré, kdyby se podobně spojily i firmy z jiných oborů," podotkl Král. Jako příklad spolupráce města a firmy uvedl hotelovou společnost Ambassador, která se stará o zeleň ve městě, a to nejen v okolí svých hotelů.

„V tomto volebním období je to už druhé vítězství. A jsem rád, že se cena po roční přestávce k nám vrací. Našemu městečku se podařilo přežít krizi docela dobře," dodal Král.

Druhý Cheb naopak byl ze sedmi hodnocených měst v kraji nejlepší v přístupu veřejné správy. Třetí Aš se může pochlubit vstřícnými a vzdělanými úředníky, nízkou nezaměstnaností nebo kvalitními webovými stránkami.

Oceněna byla i společnost Playmobil CZ z Chebu

Za přínosnou spolupráci firmy s radnicí byla letos v Karlovarském kraji oceněna společnost Playmobil CZ z Chebu. Jak na vyhlášení výsledků řekl starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD), firma se podílí na veřejných akcích. „Letos například uspořádala dětský den v areálu firmy. Tolik lidí, kolik tam přišlo, jsem ještě na žádném dětském dni neviděl," uvedl Vanoušek. S firmou město spolupracuje i na dalších záměrech.

Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 42 kritérií, rozdělených do oblasti podnikatelského prostředí a přístupu veřejné správy. Právě ten mohou radnice ovlivnit.