„Karlovy Vary se po regulaci heren připraví přibližně o jednu třetinu příjmů, které do jejich pokladny plynuly. Přesto to byl nevyhnutelný krok," uvedl primátor. Město za loňský rok utržilo kolem 41 milionů korun. „I tak dostaneme poměrně dost peněz na podporu sportu, kultury a sociální sféry," poznamenal Kulhánek s tím, že se jedná o určitý kompromis mezi úplným zákazem hazardu nebo ponecháním počtu heren a kasin ve stejném počtu.

Město vydalo už v roce 2009 vyhlášku, kterou vymezilo 42 adres, na nichž bylo možné provozovat výherní hrací přístroje. Nemělo však pravomoc rozhodovat o jiných technických herních zařízeních povolovaných ministerstvem financí. „To se však změnilo a soudy uznaly, že města mohou na svém území regulovat hazard obecně. Karlovy Vary proto zjistily, kolik heren se vlastně na jejich území nachází. Kromě 42 povolených lokalit to bylo ještě dalších 53 provozoven," konstatoval Kulhánek.

Město začalo v loňském roce jednat s provozovateli herních zařízení zastupovaných Unií herního průmyslu. A to s cílem snížit počet míst na rozumnou úroveň. „Letos v únoru vznikla společná deklarace obsahující základní pravidla únosného a zodpovědného provozování hazardu. Obsahovala například odstranění vnějších lákadel, jackpotů, zákaz podávání alkoholických nápojů ke hře zdarma a také podmínky zajištění bezpečnosti a pořádku. Pamatovala i na vyvěšení informací upozorňujících na nebezpečí závislosti," podotkl primátor.

Přijetí a dodržování této deklarace bylo podmínkou pro další provozování herny po skončení aktuálního povolení nebo přechodného období. Z letošních kontrol vyplynulo, že deklaraci přijalo a dodržuje kolem 65 provozoven. „To bylo stále o hodně více, než město považovalo za vhodné. A také to bylo více než původních 42 lokalit," dodal.

V dubnu přišlo zlomové rozhodnutí Ústavního soudu, který určil, že města mají plnou pravomoc regulovat hazard na svém území, a to bez dodržení přechodných období. Proto Karlovy Vary požadovaly při dalším jednání s Unií herního průmyslu razantní snížení počtu provozoven hazardu. „Z poslední dohody vzešlo právě oněch 34 provozoven," řekl primátor.

K největšímu úbytku heren by mělo dojít v Rybářích na Sokolovské ulici. Tady je jejich koncentrace jedna z největších. Herny nebudou také v blízkosti veřejných budov nebo škol.