Vy jste se zúčastnil tiskové konference k letošní filmové přehlídce v Praze, co vás v letošním programu nejvíce zaujalo? Kolik město na festival letos přispělo?

Velmi mne potěšila zpráva o účasti filmařské legendy Olivera Stona v Karlových Varech, který s sebou přiveze také svou retrospektivu. Pozitivní informací je také velmi kvalitní obsazení předsedy mezinárodní poroty v osobě světově uznávané režisérky Agnieszky Holland, mimochodem absolventky pražské FAMU. Je výborné, že za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii bude oceněn Theodor Pištěk. Velmi se těším, že do Karlových Varů zavítá v rámci doprovodného programu Obludárium bratří Formanů, které rozbije svůj stan na parkovišti na nábřeží Jana Palacha. Město Karlovy Vary také v letošním roce festival podporuje jak finančně, stejně jako v minulých letech osmi miliony korun, tak maximální součinností při organizačním zajištění filmového svátku.

Jak budou na festival připraveny Karlovy Vary samotné? Dočkají se návštěvníci letos některých novinek?

Stejně jako v minulých ročnících se snažíme co nejvíce zklidnit veškerý stavební ruch ve městě, rozběhnuté akce pokud možno do festivalu dokončit. To se týká letos zejména rekonstrukce ulice Na Vyhlídce, strategické komunikace pro dopravní potřeby festivalu, která bude do festivalu již v novém kabátě. Také hostům festivalu bude již sloužit nové, reprezentativní infocentrum v Lázeňské ulici, tedy na hlavní spojnici mezi festivalovými centry hotelem Thermal a Grandhotelem Pupp. Podporujeme také digitalizaci dalších kinosálů, ať to byl finanční příspěvek na digitální technologii v kině Drahomíra nebo v současné době upravujeme promítací kabinu v městském divadle tak, aby bylo možné použít klasickou i novou technologii.

Kde se bude konat večer města? A jaký je program? Bude festival využívat i prostory letního kina?

Večer města bude ve středu 3. července, je připraven jistě mimořádný zážitek dostupný pro všechny koncert Čechomoru a KSO v karlovarském letním kině. Již dnes je vidět, jaký je o akci zájem, zaplněné letní kino určitě vytvoří výbornou atmosféru tohoto večera. Letní kino bude využito také pro další doprovodné akce i filmové projekce. Jejich počet však ještě není stanoven vzhledem k tomu, že toto kino není digitalizováno, a tak záleží na dostupnosti festivalových filmů na klasickém 35mm pásu.

Velkou slabinou Karlových Varů je parkování. Nové parkoviště město nemá, jak budete dopravní situaci letos řešit?

Parkovacích kapacit má v současné době město dostatek. Samozřejmě v tento exponovaný týden nelze počítat s tím, že zaparkuji přímo u vchodu do kina, ale odstavných parkovišť na okraji lázeňského území je celá řada podzemní parking na náměstí M. Horákové, parkoviště u Martellu v Drahovicích, parkovací dům u Imperialu, parkoviště u Galerie a KOME.

Kde bude letos stanové městečko? V uplynulých letech si lidé stěžovali na hluk v noci. Bude mít festival od městské policie opět k hluku vyšší toleranci?

Stanové městečko zůstane i letos v areálu Rolava, mezi návštěvníky mělo velmi pozitivní ohlas, bude zde navíc posíleno hygienické zázemí. Ano, mezinárodní filmový festival s sebou nese festivalový život, kterým město tepe do pozdních nočních hodin, a já bych na tomto místě rád poprosil Karlovaráky o toleranci. Samozřejmě se však s organizátory snažíme nastavit rozumná pravidla. Akce související s festivalem a produkující určitou hladinu hluku by vždy měly končit tak, aby rušivý dopad byl minimální a byl respektován noční klid.