Pozná někdo jejího dědečka?

„K vytváření rodokmenu mě přiměl mimo jiné i fakt, že vlastně nevíme, kdo můj dědeček byl a jak se doopravdy jmenoval," vysvětlovala Gabriela Prokopová. „Žil totiž na rodné číslo a identitu pána, kterého jsem našla v Mariánských Lázních," popisovala. V poválečné době se spousta nekolaborujících německých obyvatel snažila na našem území zůstat

Na fotografii, která jí po dědovi zbyla, je zachycený před dominantou Chebu Špalíčkem. Co by jej mohlo s městem spojovat, není zcela jasné. Poslední roky totiž žil na druhém konci republiky.

GABRIELA PROKOPOVÁ pátrá po pravé identitě svého dědečka. „S babičkou se prý seznámil ve Vítkovických stavbách, kde spolu pracovali. Žili spolu v Šenově u Ostravy a pak v Ostravě." V roce 1956 se vzali a o dva roky později se jim narodila dcera, v roce 1960 syn. Ještě před jeho narozením, 5. června 1960, dědeček zemřel. „Tehdy pracoval na Nové huti, kde měl při výbuchu utrpět zranění a po několika dnech v nemocnici v Ostravě Zábřehu zemřel."

O půl století později by ráda rozluštila záhadu, odkud přesně děda pocházel, a jak se doopravdy jmenoval. „Babička vždy říkala, že dědeček byl Němec. Zůstaly nám po něm jen fotky a švýcarské hodinky. Babička už bohužel také zemřela, a pokud něco věděla, vzala si to s sebou," dodala Gabriela Prokopová.