Ušlý zisk pak vyčíslil na dvě miliardy korun a právě advokát Ficner s podnikatelem dokázal v roce 2009 uzavřít mimosoudní dohodu. Ouřada inkasoval přes pět milionů korun a historický objekt se vrátil městu. A právě za tyto služby nyní Ficner po městě požadoval úhradu odměny, již vyčíslil na 3,7 milionu korun.

Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) je sice tato částka vysoká a možná i polemická, nicméně na ni má Tomáš Ficner nárok. „Výše se odvíjí od přesně stanovených tarifů. Advokát Ficner výši odměny nakonec snížil o milion dvě stě tisíc, celkem si tedy účtuje přes dva miliony korun. Pokud bychom ji vyplatit odmítli, pak by věc skončila u soudu a podle názoru právního oddělení by pro něj byl spor úspěšný," uvedl primátor.

Výše požadované částky některé zastupitele včera překvapila, až šokovala. Někteří ji ale, například Tomáš Hybner (LEV 21), obhajovali. „Národní dům se vrátil městu a to je úspěch advokáta Ficnera. Jsem pro to, aby dostal odměnu v plné výši," zdůraznil.

Tomu ale oponoval radní Milan Rusev (NZ), jemuž k rozhodnutí chyběly patřičné podklady. „Nemáme právní rozbor, uzavřenou smlouvu. To vše jsem si vyžádal. Kauza Národního domu se táhne od roku 2005 a město v ní do roku 2008 zastupoval vedoucí právního oddělení magistrátu Tomáš Ficner. Pak, po založení své privátní advokátní praxe, si ji převzal. Z dokumentů ovšem vyplývá, že jednání soudu v této věci sice byla několikrát nařízena, ale soud nikdy nezasedl," zdůraznil Rusev.

Doplnil, že následně byla s Ivem Ouřadou domluvena dohoda o narovnání a kauza byla zrušena. „Jaká byla tedy přidaná hodnota? Je město dojná kráva v rámci šikovně postavených smluv? Vždyť dodatek k mandátové smlouvě uzavřené s právníkem Ficnerem nebyl nikdy vyhotoven. Kolik jsme tedy za právní zastupování ve sporu o Národní dům už zaplatili?" dožadoval se radní Rusev odpovědi od vedení města. Stejně kriticky se vyjadřovali i Otmar Homolka a Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?!).

„Zodpovědnost za rozhodnutí máme, doklady ne," zdůraznili zastupitelé, kteří se proti výši odměny za právní služby ohradili. To, že chybí právní rozbor celé věci ke zodpovědnému rozhodnutí, konstatovali i zastupitelé za KSČM. Marně. Zastupitelé dvoumilionovou odměnu za právní služby právníku Ficnerovi odsouhlasili.

Národní dům nyní vlastní firma Eltodo. Karlovy Vary se snažily objekt prodat několikrát, nikdo však o něj nestál. Proto magistrát snížil cenu z 42 na 21 milionů korun.

Firmu Eltodo pak město vybralo v tendru ze dvou zájemců. Eltodo za tento historický objekt městu zaplatilo zálohu pět milionů. Převod na katastru se ale neuskutečnil kvůli sporům města s podnikatelem Ouřadou. Ten si na objekt dělal nárok a nechal jej zablokovat. Zchátralý objekt získalo Eltodo až v březnu 2010 poté, co firmu zapsal karlovarský katastrální úřad jako nového vlastníka.