Než začneme hovořit o vaší nové pomocnici, vzpomenete ještě pro čtenáře na Coffee?

Moji vodicí fenku Coffee jsem musel ze zdravotních důvodů nechat utratit v červenci, kdy se jí opakovaně rozšířily rakovinové nádory, které jí bránily v pohybu, chůzi po schodech, při nástupu do dopravních prostředků, ale i při běžném venčení. Poctivě, věrně a vždy ochotně sloužila do posledního dne, kdy mne ještě i sama dovedla k veterináři, abych učinil to velmi těžké rozhodnutí, abych jí ulevil od jejích zdravotních obtíží. Ty tiše snášela i trpěla a nedávala to na sobě znát. Co se týká jejího věku, musím s potěšením říci, že většina vodicích psů se z důvodu psychické i fyzické zátěže dožívá deseti až dvanácti let. Coffee se dožila více jak třinácti. Svoji službu pro mne poctivě vykonávala jedenáct let a pět měsíců (posmutnělý úsměv).

Uvedete, jak dlouho už jste s novou fenkou v úzkém kontaktu? Oslovujete ji Ghenie?

Jméno mého nového vodicího psa se správně vyslovuje Henja. Z důvodu lepší výslovnosti ji jak předchozí předvychovatelé, tak i instruktorka výcviku oslovovali Henka, na což velmi dobře slyší. Před předáním jsme se viděli asi dvakrát v Praze, v srpnu zde byla na víkend ´na zvykačku´. Teď už ji mám od pondělí 7. října natrvalo. Než vyrazila z Prahy do Mariánských Lázní, tak jsme se ještě jednou setkali v Praze, abychom si vyzkoušeli různé druhy přechodů, metro, eskalátory a nastupování do vlaku či vystupování z něj.

Ubráníte se častému porovnávání s její věrnou předchůdkyní Coffee?

Není to až tak jednoduché. Porovnávání se lze těžko ubránit, přeci jen jsme byli spolu s Coffee jedenáct a půl roku. Každý pes je jiný, věřím, že i Henka bude mít časem nějaké své přednosti. Za několik dní společného soužití to ještě samozřejmě nelze jednoznačně vyjádřit.

PO MNOHO LET byl vidět Emil Miklóš v doprovodu věrné kamarádky, labradorky Coffee. Před jedenácti lety takto startovala do služby na Chebsku.

Můžete už nyní vyzdvihnout hlavní odlišnosti v povaze těchto čtvernohých pomocnic?

Už na první pohled je Henka pomalejší, Coffee byla rychlejší a temperamentnější. Coffee byla okamžitě nastartovaná jako motor, nachystaná, respektive ´nadržená´ pro start do práce. Henku lze přirovnat k rozjezdu auta -nejdříve zařadí jedničku, postupně pomalu přidává na tempu. Může to však být i tím, že je v novém prostředí a slovní povely s názvy tras ještě nemá vžité. To však chce čas. Zatím jde trasy spíše podvědomě. Coffee byla dominantní. Henka je zatím trochu nejistá, hledá prostor ke své realizaci. I pro mne je to také určitá změna v přístupu k ní, vzájemně se hledáme a oťukáváme, co vlastně jeden od druhého můžeme očekávat. K některým problémům se psychicky evidentně staví zcela jinak než Coffee.

Za jak dlouho už bude Ghenie vaší plnohodnotnou oporou?

Opravdová souhra nového vodicího psa a jeho majitele trvá nejméně půl roku, někdy i déle. Dá se říci, čím déle spolu jsou, tím jsou vztah a souhra dokonalejší.

Jak si nový člen domácnosti zvyká v novém domově? Prozradíte, jak bere vaše blízké?

Henka si velmi rychle zvyká na nové prostředí, s tím problémy nemá. Je velice vstřícná a milá, všechny mé přátele, s kterými se zatím setkala, bere kamarádsky, tak jako kdyby se znali už odedávna. Obyvatelé našeho domu se s ní vítají, obdivují ji, což se jí náramně líbí!

Existuje nějaká rada nevidomým, čeho by se měli v soužití se slepeckým psem vyvarovat? A co třeba ostatní lidé, kteří jsou se zrakově postiženými v kontaktu? Mají třeba dodržovat nějaké zásady například nehladit vodicího psa, nevnucovat mu pamlsky nebo…?

Ze strany nevidomých uživatelů je to velká odpovědnost. Pes není věc, kterou můžete jen tak odložit do skříně! Pes je živý tvor, během dne jej musíte několikrát vyvenčit, a to i za jakéhokoli počasí, počítat musíte s tím, že budete mít doma plno chlupů, musíte se řádně starat o jeho hygienu a životosprávu. On vám za to jistě odvede kus pořádné práce, půjde s vámi, kamkoli a kdykoli budete chtít. Počítat musíte rovněž s tím, že krmivo také něco stojí. V loňském roce nám byl zrušen příspěvek na krmivo a veterinární péči, což představovalo částku 800 korun měsíčně. Jeden pytel kvalitního krmiva, který pes spotřebuje během měsíce, přijde na tisícovku. A kde jsou léky či veterinární péče? Ze strany veřejnosti bychom byli rádi, kdyby se odstranil nešvar psích milovníků, kdy nám chtějí hladit a krmit naše psy při výkonu jejich služby! Pokud má náš pes právě volno a zrovna nevede, také se rád proběhne v parku či na louce, vždyť je to pes jako každý jiný, se svými potřebami a zájmy. Rovněž i my si rádi popovídáme s pejskaři, občas také necháme děti pohladit našeho psa, ale vše má své meze!