„Dotaci z operačního programu Ministerstva životního prostředí ČR nám schválili někdy na přelomu listopadu a prosince," uvedl starosta Libé Miloš Vondrášek. „Veškerý protipovodňový systém, který v sobě nese bezdrátový rozhlas v Libé a částech Hůrka a Sorkov a čidla na měření výše hladiny toků, pořídíme až ve třetí čtvrtině letošního roku. Mohli bychom si systém předfinancovat, ale radši si počkáme, až přijdou finanční prostředky z ministerstva," dodal starosta Vondrášek.

Protipovodňový systém za milion a sto padesát tisíc korun v sobě nese 16 bezdrátových amplionů v Libé, dva v Hůrce a jeden v Sorkově. Zařízení je rovněž možné napojit na varovný systém hasičů, s čímž se do budoucna také počítá. Výhodou čidel měřících výši hladiny toků a bezdrátového rozhlasu je také to, že se mohou zapnout jen některé ampliony v místech, kde bude vodní živel řádit.

A co na nový protipovodňový varovný systém říkají obyvatelé Libé a přilehlých oblastí?

„Jsem docela ráda, že Libá tento varovný systém pořídí," uvedla Daniela Kolouchová z Libé. „Sice u nás moc problémy se záplavami nemáme, ale obec snad dobře ví, proč tento systém pořídí. Nakonec bezdrátový rozhlas následně může sloužit i k jiným účelům než jen k informování při záplavách," dodala.

„Pakliže se město bude podílet jen malou částí, tak takovouto investici do zabezpečení naší obce rád vítám," uvedl libský občan, který si nepřál být jmenován. „Je taky dobře, že to obec pořídí, až když bude mít 'peníze na účtu', protože všichni víme, jak to s financováním může být," doplnil.