Pane doktore, od 1. října platí nový indikační seznam pro lázeňskou péči. Co se pro pacienty změní?
Především je třeba říci, že i nadále budou existovat pobyty hrazené z veřejného zdravotního pojištění a nezmění se ani způsob, jak se do lázní dostat. I nadále bude návrh na lázně vystavovat praktický lékař na doporučení specialisty a schvalovat jej bude revizní lékař pojišťovny. Myslím, že změny, které novela pravidel lázeňských pobytů přináší,už jsou docela známé. Spočívají ve zkrácení základní délky pobytů na tři u dospělých, respektive čtyři týdny u dětských pacientů a v omezení možnosti opakovat každý rok plně hrazený pobyt u řady chronických diagnóz.

To tedy znamená, že kdo chce lázně stihnout dle původních pravidel, tak to musí zvládnout během září?
Máte pravdu, ale stihnout nemusí celý pobyt. Stačí jej jen vyřídit u lékaře, který musí vystavit návrh na lázně nejpozději do konce září. Takový návrh, respektive pobyt, se bude řídit původními kritérii, a to včetně délky čtyři týdny i plné úhrady u opakovaného pobytu. Ten, kdo tedy svůj návrh vyřídí do této doby, se do lázní může dle starých pravidel dostat až do konce roku u komplexních pobytů a do konce března 2013 u příspěvkových, protože návrhy platí tři, respektive šest měsíců.

Ztratí některé diagnózy nárok na hrazený lázeňský pobyt úplně? A které to budou?
Zmíním jen ty s největším výskytem v populaci. U řady kardiologických onemocnění a u diabetu již nebudou od října schvalovány a hrazeny tzv. edukační pobyty, které tvořily zhruba pět procent pobytů. Regulace se ale především dotkne největší skupiny lázeňských pacientů. Jde o pacienty s neoperovanými artrózami nebo neurologickými bolestmi zad, kteří se do lázní dostali rok co rok na plně hrazené pobyty a nově na ně budou mít nárok po prvním plně hrazeném pobytu jen jednou za dva roky v příspěvkovém režimu.

A co nějaké dobré zprávy?
U řady skutečně závažných nevyléčitelných chronických onemocnění bude i nadále možné opakovat plně hrazené pobyty rok co rok. Příkladem jsou třeba Bechtěrevova nemoc, astma nebo revmatoidní artritida. Za dobrou zprávu považujeme i možnost kratšího příspěvkového pobytu. Jeho dosavadní nepodkročitelná délka tři týdny jej totiž činila pro řadu lidí cenově nedostupným a jeho zkrácení, a tudíž zlevnění o týden by mělo lázně zpřístupnit právě těm, kteří měli dosud nárok na pobyt plně hrazený a budou za něj nyní muset hledat nějakou alternativu.

Summa summarum to tedy ale znamená, že do lázní už se nebude jezdit na pojišťovnu tak často jako dosud?
To nepochybně. Už nyní pacientů v lázních ubylo díky protichůdným informacím v médiích, které v řadě pacientů i lékařů vyvolávaly mylný dojem, že lázně na náklady pojišťoven již nejsou možné. A pak i proto, že pojišťovny posuzují návrhy už nyní mnohem přísněji a často si i schvalovací pravidla vykládají účelově ve svůj prospěch.

Nevede to tedy k tomu, že vám ale rostou počty samoplátců, kteří ztratí nárok na lázně placené pojišťovnou?
Takový předpoklad se nabízí, ale lineární závislost mezi omezením pobytů hrazených z pojištění a počty samoplátců bohužel neexistuje. Tato omezení přichází v době, kdy stát zvyšuje daně a utahuje obyvatelům opasky. Počty samopláteckých pobytů v lázních rychle stoupaly až do roku 2010, ale jejich růst se zastavil a několik let už nerostou ani počty cizinců.

Co byste doporučil pacientům, kterým pojišťovna pobyt v lázních neschválí?
Rozhodně by se neměli dát! Radu jim poskytnou především samotné lázně nebo Svaz léčebných lázní. V řadě případů je vracení návrhů lékařům jen strategií pojišťovny, která mu má vypisování lázní znechutit. Velmi často také pojišťovny rády mění navržené místo pobytu na místo, které je pro ně díky levnějšímu přírodnímu zdroji lacinější. Podle našich právních analýz to ale není možné. Pacient má právo na výběr zdravotnického zařízení a lázně navrhuje lékař. Pojišťovna je jen schvaluje a vypsáním jiné lokality vlastně sama navrhla jiné místo.

Lázně taková změna určitě hodně zasáhne. Co očekáváte zejména v zaměstnanosti?
To je právě téma mnohem důležitější než to, kteří pacienti ztratí nárok na péči. Lázně budou takovým pacientům nabízet řadu alternativ a stále jim zůstanou jiné formy hrazené terapie. Rehabilitace v místě bydliště, farmakoterapie apod. A i když třeba nejde o plnohodnotnou nebo méně komfortní péči, tak mají alternativu. Naši zaměstnanci ale alternativy nemají! Pokud pro ně nebudeme mít práci, tak ji v tradičních lázeňských regionech najdou jen velmi těžko. Mluvím o lidech se základním vzděláním v pohraničí, kde jsou už nyní čísla nezaměstnanosti vysoká a jiné služby nebo průmysl tam rozvinuty nejsou.

Může omezení komplexní lázeňské péče postihnout i lázeňská místa jako celek?
Jednoznačně, byť to možná bezprostředně nepocítí městské kasy, protože těm skoro současně pomůže přerozdělení daní z velkoměst do menších obcí i ohlášené zvýšení lázeňské taxy. Úspěšnost lázeňských provozů je i tak s rozvojem měst úzce spojená. Nejde jen o zaměstnanost. Šetření provozovatelů lázní bude vidět i na stavu jejich objektů, na jejich investičním apetitu, na objemu a skladbě kultury, kterou tradičně zajišťují, nebo na jejich ochotě podporovat veřejné projekty. Dotkne se i všech jejich dodavatelů.

Nezpůsobí to i ústup českých lázní z evropské lázeňské scény? Anebo naopak uvolněná lůžka zaplní cizinci?
Nemyslím, že bychom se kvůli tomu ztratili z evropské scény. Naše lázně tam dosud mají skvělý zvuk. Jde ale jen o vybraná místa a osvědčená zařízení, která už dnes nejsou na pojištěncích nijak výrazně závislá. Evropská a hlavně východní konkurence ale nespí a nízké ceny vstupů, které atraktivitě českých lázní napomáhaly v minulosti, jsou dávno historií. Proto nelze očekávat , že by se k nám cizinci začali nějak masivně hrnout. I nadále o ně budou muset naše lázně tvrdě soupeřit a utahování opasků v celé Evropě jim to nijak neusnadní.

Vedle Svazu lázní stojíte v čele největšího lázeňského uskupení v ČR. Jak se změny dotknou vašich lázní v Jáchymově a v Luhačovicích?
Nebudeme výjimkou. Luhačovice mají na Moravě výsostné postavení. Podobné Karlovým Varům či Mariánkám. Jsou už nyní hojně navštěvovány samoplátci, ale téměř jim chybí cizinci. Pocítíme tam hlavně výpadek edukačních pobytů diabetiků, ale i snížení frekvence opakování pobytů. V Jáchymově máme pětkrát více cizinců, stále nízké počty samoplátců a opravdu hodně opakovaných pobytů bechtěreviků a artrotiků. Právě výpadek opakovaných pobytů posledně jmenované skupiny pro nás bude asi nejcitlivější.

Znamená to, že budete muset propouštět? O kolik lidí půjde?
Tomu se nevyhneme, ale nechtěl bych nyní počty uvádět. Jsme dnes největším zaměstnavatelem v oboru v ČR, a proto je i moje odpovědnost vůči našim lidem obrovská. Rozhodně uděláme všechno pro to, abychom důsledky těchto změn na zaměstnanost a životní perspektivu těchto lidí minimalizovali.

To vám myslím všichni musí věřit. Naši čtenáři sledovali váš boj za zachování hrazené lázeňské péče snad víc než rok, a na posledním Spa festivalu vás za tuto snahu dokonce ocenila jeho porota.
To máte pravdu. Šlo o cenu za donkichotství. Boj s větrnými mlýny. Já za lázně bojuji s nejrůznějšími ministry už šest let, a i když to vypadá, že jsme tento boj ztratili, tak ve světle podobných reforem v zahraničí jsme ještě velmi úspěšní. V řadě zemí KLP úplně zanikla a to je třeba si uvědomit.