Právě tato škola, která je v kraji do jisté míry unikátní, oslavila o víkendu 100. výročí založení.

Škola, která kdysi vychovávala rozličné řemeslníky, je nyní orientována výhradně na gastronomii. Kromě kuchařů připravuje v učebním oboru rovněž číšníky a ve středoškolském studiu i odborníky zaměřené na gastronomii a obchod.

„Chceme být školou zaměřenou na vzdělávání v gastronomii, která bude svojí kvalitou patřit mezi nejlepší vzdělávací subjekty v tomto oboru," představuje vizi školy její ředitel Jiří Neumann. A podotkl, že škola rozvíjí vztahy s regionálními zaměstnavateli. „S cílem získávat kvalitní zázemí pro odbornou přípravu žáků v reálném pracovním prostředí a umožnit jim následně úspěšné uplatnění na trhu práce," podotkl Neumann.

Studenti z Ondřejské mají při odborné přípravě takové možnosti, o jakých se žákům obdobných škol v Česku asi může jen zdát. Praktikují v tak renomovaných hotelech, jakými jsou Grandhotel Pupp, Imperial, Thermal nebo Carlsbad Plaza a Richmond. A řada z nich tady už po absolvování školy našla uplatnění. Vždyť i Vlaďka Příhodová, někdejší šéfkuchařka Puppu, která byla první ženou vládnoucí puppovské kuchyni, prošla školou v Ondřejské.

„Partnerů, u nichž žáci absolvují odbornou přípravu, máme kolem dvou desítek. Pro školu jsou Karlovy Vary ideálním místem a o její budoucnost se nebojíme. Počet zájemců o studium sice za uplynulé roky taky poklesl, ale v porovnání s řadou jiných škol či učilišť je to snížení minimální," uvedl ředitel.

Vládnout cizím jazykem se vyplatí i v kuchyni

V současnosti navštěvuje odborné učiliště přes čtyři stovky žáků v denním studiu a další stovka tady studuje dálkově. Dvě třetiny ze studentů skončí s výučním listem v oboru kuchař nebo číšník, zbytek maturuje v oboru gastronom a obchodník. V porovnání s jinými školami je šance absolventů uplatnit se na trhu práce velmi slušná. A pokud vládnou cizím jazykem, otevírá se jim velká šance vyrazit v podstatě okamžitě na zkušenou do zahraničí.

„Zahraniční aktivity školy jsou založeny především na projektové spolupráci se subjekty v Německu. Jako partner se zapojila v rámci programu Leonardo da Vinci do projektů mobility a programu celoživotního učení. Škola svým absolventům vydává Europass dodatek osvědčující kvalifikaci dle jednotného Evropského rámce kvalifikací EQF, a zvyšuje tím uplatnitelnost na trhu práce EU," dodal Neumann.

Škola provozuje vlastní restauraci Luna, kde kromě praktického vyučování žáků probíhají gastronomické kurzy, semináře i prezentace vedené uznávanými odborníky. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, v nichž získali již celou řadu významných ocenění.

„Odborné práce našich žáků provázejí významné společenské akce města i kraje. Naši absolventi působí na mnoha významných profesních postech. Škola je členem několika profesních sdružení. Tradici má spolupráce s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky, která každoročně vrcholí spolupořadatelstvím gastronomické soutěže žáků středních škol Lázeňský pohárek," poznamenal ředitel.