Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odkud pochází mistři vařečky? Ze školy, která oslavila sté výročí

Karlovy Vary - Kde se rodí budoucí Paulusové, Pohlreichové, Sapíkové či Štiftové? Anebo by jimi mohli být? Pokud nevíte, o kom je řeč, tak jsou to kuchařské celebrity. A jim by se klidně mohli přiblížit, pokud budou náležitě pracovití, absolventi Středního odborného učiliště stravování a služeb v karlovarské Ondřejské ulici.

2.12.2013
SDÍLEJ:

Střední odborné učiliště stravování a služeb slaviloFoto: Foto Deník Vladimír Meluzín

Právě tato škola, která je v kraji do jisté míry unikátní, oslavila o víkendu 100. výročí založení.

Škola, která kdysi vychovávala rozličné řemeslníky, je nyní orientována výhradně na gastronomii. Kromě kuchařů připravuje v učebním oboru rovněž číšníky a ve středoškolském studiu i odborníky zaměřené na gastronomii a obchod.

„Chceme být školou zaměřenou na vzdělávání v gastronomii, která bude svojí kvalitou patřit mezi nejlepší vzdělávací subjekty v tomto oboru," představuje vizi školy její ředitel Jiří Neumann. A podotkl, že škola rozvíjí vztahy s regionálními zaměstnavateli. „S cílem získávat kvalitní zázemí pro odbornou přípravu žáků v reálném pracovním prostředí a umožnit jim následně úspěšné uplatnění na trhu práce," podotkl Neumann.

Studenti z Ondřejské mají při odborné přípravě takové možnosti, o jakých se žákům obdobných škol v Česku asi může jen zdát. Praktikují v tak renomovaných hotelech, jakými jsou Grandhotel Pupp, Imperial, Thermal nebo Carlsbad Plaza a Richmond. A řada z nich tady už po absolvování školy našla uplatnění. Vždyť i Vlaďka Příhodová, někdejší šéfkuchařka Puppu, která byla první ženou vládnoucí puppovské kuchyni, prošla školou v Ondřejské.

„Partnerů, u nichž žáci absolvují odbornou přípravu, máme kolem dvou desítek. Pro školu jsou Karlovy Vary ideálním místem a o její budoucnost se nebojíme. Počet zájemců o studium sice za uplynulé roky taky poklesl, ale v porovnání s řadou jiných škol či učilišť je to snížení minimální," uvedl ředitel.

Vládnout cizím jazykem se vyplatí i v kuchyni

V současnosti navštěvuje odborné učiliště přes čtyři stovky žáků v denním studiu a další stovka tady studuje dálkově. Dvě třetiny ze studentů skončí s výučním listem v oboru kuchař nebo číšník, zbytek maturuje v oboru gastronom a obchodník. V porovnání s jinými školami je šance absolventů uplatnit se na trhu práce velmi slušná. A pokud vládnou cizím jazykem, otevírá se jim velká šance vyrazit v podstatě okamžitě na zkušenou do zahraničí.

„Zahraniční aktivity školy jsou založeny především na projektové spolupráci se subjekty v Německu. Jako partner se zapojila v rámci programu Leonardo da Vinci do projektů mobility a programu celoživotního učení. Škola svým absolventům vydává Europass dodatek osvědčující kvalifikaci dle jednotného Evropského rámce kvalifikací EQF, a zvyšuje tím uplatnitelnost na trhu práce EU," dodal Neumann.

Škola provozuje vlastní restauraci Luna, kde kromě praktického vyučování žáků probíhají gastronomické kurzy, semináře i prezentace vedené uznávanými odborníky. Žáci se pravidelně účastní odborných soutěží, v nichž získali již celou řadu významných ocenění.

„Odborné práce našich žáků provázejí významné společenské akce města i kraje. Naši absolventi působí na mnoha významných profesních postech. Škola je členem několika profesních sdružení. Tradici má spolupráce s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky, která každoročně vrcholí spolupořadatelstvím gastronomické soutěže žáků středních škol Lázeňský pohárek," poznamenal ředitel.

Autor: Vladimír Meluzín

2.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Juraj Chmiel
3

Velvyslanec Chmiel vysoudil přes dvě stě tisíc korun. Stíhán byl neprávem

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Nová Sněmovna odstartovala: Poslanci se hádali o imunitní výbor

Zákonodárci vzešlí z říjnových voleb dnes složili slib a poprvé zasedli do poslaneckých lavic. Hladký průběh jednání se ale zadrhl na návrhu počtu členů mandátového a imunitního výboru (MIV).  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT