Z 21 zastupitelů bylo pro 17 a proti tři, jeden se zdržel hlasování. „Změna současných sociálních zákonů od vlády do roka určitě nepřijde. Vybíráme tedy ze špatných možností. A odprodej je ta nejmíň špatná varianta," řekl před hlasováním zastupitel a bývalý starosta Jan Bureš.

„Jestli s tím nebudeme něco dělat, dostane město samolepku nepřizpůsobivých. Ceny nemovitostí půjdou dolů a bito na tom bude město. Musíme to co nejdříve koupit," apeloval na zastupitele Bureš.

S ním souhlasila většina zastupitelů. Těm se ale nelíbilo, že řešení problému, za které mohou současné zákony, musí platit město. I přesto však schválili záměr odprodeje ubytovny.

Nezapomnělo se ani na otázku, co bude se současnými nájemníky. „Devadesát devět procent nájemníků není původem z Ostrova. Mohou se tedy vrátit do míst, odkud přišli, či zapsat své trvalé bydliště na adresu radnice," prohlásil starosta Ostrova Pavel Čekan.

Místostarosta Milan Matějka navíc přednesl zastupitelům i cenu za jeden metr čtvereční, který platí na ubytovně. „V současné době je zde metr čtvereční přibližně za 114 korun. Průměrná cena v Ostrově je přitom kolem 50 korun," prozradil.

V diskuzi už padaly i první návrhy, co s budovou. Nejčastěji zaznívaly nápady postavit zde nové městské byty. „Mohli bychom zde vybudovat klasické byty. Ty by lidé mohli získat na základě městského pořadníku," komentoval starosta.

K tomuto nápadu se postavili i další zastupitelé. „Můžeme čekat na nápad a nemusíme hned stavět," mírnil kolegy zastupitel Josef Železný. Ten komentoval i případnou cenu koupě ubytovny, kde je odhadní cena mezi osmi až deseti miliony korun: „Je jedno, za kolik to pan Žemlička koupil, my mu musíme zaplatit, nebo nás někdo předběhne a podobný problém tu může vyvstat znovu."