„Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné, tento ale chutná skvěle,“ řekl předseda odborné poroty Pavel Maurer.

Ovčí sýr Arnika je plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny, s dobou zrání od dvou  do šesti  měsíců. Horský statek Abertamy  vyrábí přírodní farmářské sýry z kravského, ovčího a kozího mléka v BIO kvalitě v Salaši Ryžovna nedaleko Božího Daru.

„Naše sýry podléhají vlivům přírody a ročních období. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sýrů, které se vyrábí celý rok a jejich chuť a kvalita jsou neustále stejné, jsou naše sýry živými bioprodukty. Kvalita a chuť sýrů se mění v závislosti na různých faktorech, jako je druh pastvy, počasí nebo roční období,“ vysvětlil Petr Zacharda, jednatel společnosti.

Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí, pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.  Vítěz obdrží  zdarma zájezd na světový veletrh biopotravin BioFach 2013. Tento veletrh každoročně navštíví přes 40 tisíc odborníků z celého světa.

Letos také poprvé nabízí organizátoři akce Prague Food Festivalu zdarma prezentaci vítězi soutěže Česká biopotravina roku.

Stánek na prestižním místě v Královské zahradě Pražského hradu bude moci Horský statek Abertamy pro prodej a prezentaci svých výrobků využít během tří květnových festivalových dnů.

„Jsem rád, že opět zvítězil netradiční a přitom vynikající bioprodukt z české farmy,“ komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory České republiky.