A první náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM) byl včera rozlícený: „Je to podraz, který nás poškozuje. Takhle se to nedělá," uvedl a podotkl, že by mělo dojít na smírčí řízení s koaličním partnerem z ČSSD.

Podle krajského náměstka Miloslava Čermáka (ČSSD) ale nešlo dokument utajit zcela a úplně. Vždyť základní prvky se věděly. „Nechci to zlehčovat a rozumím rozhořčení náměstka Sloupa, že unikly. Ale pracovní materiál byl projednáván v klubech KSČM i ČSSD, minimálně se dalo předpokládat, že tuto pracovní verzi někdo získá," uvedl.

Otevření koaliční smlouvy s KSČM a smírčí řízení vidí náměstek Čermák v tuto chvíli jako nereálné. Podle něj je třeba situaci zklidnit a vysvětlit si stanoviska. „Zatím je to bouře ve sklenici vody," míní.

Apel ředitelů středních škol

Jenomže kraj musí nyní rychle jednat i na apel ředitelů středních škol, v němž i oni si stěžují na nedostatek informací a žádají krajské zastupitele a radní k urychlenému přijetí závazné koncepce, která by vedla ke stabilizaci krajského školství.

„Vedení školy nemá žádné oficiální informace, kterých škol se dotknou možné redukce či změny oborové struktury a je tak vytvářen stav, který je pro ředitele škol dlouhodobě nepřijatelný, protože za takovýchto podmínek není možné plánovat rozvoj školy v žádném směru," píší ředitelé kraji.

Školy, označené pouze prostřednictvím tisku (nikoliv tedy oficiálně krajem), jako vhodné k uzavření, pak stojí podle ředitelů v nezáviděníhodné situaci. „Nemohou provádět plnohodnotný nábor žáků a zaměstnanci pracují v neustálé nejistotě, zda budou mít i nadále své zaměstnání," stojí v prohlášení ředitelů škol.

A konečné rozhodnutí kraje o středním školství očekávají do konce tohoto roku. Konečným dokumentem školství by se mělo zabývat prosincové krajské zastupitelstvo.