Rada města proto doporučila zastupitelům, aby uvolnili finance na provoz i pro letošní zimu. Zájem na provozování stanu mají nejen lidé bez přístřeší, ale i obyvatelé panelových domů. V jejich sklepích by totiž jinak bezdomovci končili.

„Zatímco na přelomu let 2011 a 2012 v něm lidé v nouzi přespali 702krát, druhou zimu už to bylo 1017krát," řekl sokolovský radní Jan Picka, zodpovědný za řízení městské policie. Stan v loňské zimě fungoval od 1. prosince do 28. února. Sokolov se dohodl na spolupráci s obecně prospěšnou společností Pomoc v nouzi, která provoz stanu zajišťovala.

Více klientů však přineslo více problémů. Odmítnuti byli zájemci o nocleh, kteří byli pod vlivem alkoholu nebo drog, vyskytl se i případ napadení nožem. A to jsou strážníci k podnapilosti a míře alkoholu prý tolerantní. Je jim jasné, že tito lidé nejsou schopni fungovat, pokud si aspoň trošku nepřihnou.

„Nevydrží totiž bez alkoholu, to je jejich velký problém. Kolikrát mají co dělat, aby to vydrželi bez alkoholu dvě hodiny v našem zařízení," řekla jedna z pracovnic sokolovského Nízkoprahového centra organizace Pomoc v nouzi.

„Obsluhu noclehárny by zajišťovali dlouhodobě nezaměstnaní, se kterými bude uzavřena dohoda o provedení práce," dodal Picka.

Kapacita noclehárny je 16 lůžek. „Stan pořídil Sokolov na základě četných stížností obyvatel, zejména panelových domů. Bezdomovci prý spali ve sklepech a dělali nepořádek. Někteří spali na chodbách nemocnice," vysvětlil velitel městské policie Petr Kubis.