„Je to smršť. My ale potřebujeme slyšet všechny jejich názory a získat tak přehled, jakou koalici bychom preferovali a navrhovali," vysvětlila lídryně ANO Jana Vildumetzová. Jako první jednalo ANO s ČSSD, která v krajských volbách s osmi mandáty skončila na druhém místě. A tím přišla o post hejtmana, protože Jana Vildumetzová se netají tím, že do čela hejtmanství se postaví ANO a ona sama. „Od voličů jsem obdržela silný mandát a to je závazek," uvedla.

Jana Vildumetzová od voličů získala nejvíce preferenčních hlasů v kraji, celkem 2018. „Velmi si toho vážím. V Horním Slavkově, což je má srdeční záležitost, volilo ANO 40 procent lidí. A já nechci nikoho zklamat," dodala Jana Vildumetzová. Stejně tak bylo ANO úspěšné ale i v Sokolově, kde získalo 26 procent hlasů. Podle Jany Vildumetzové to bylo i díky místostarostce Renatě Oulehlové a veliteli Městské policie Petru Kubisovi. Přes šestadvacet procent získalo ANO i v Chebu, tam zase za toto hnutí kandidovala místostarostka Daniela Seifertová. Jana Vildumetzová výsledek voleb, v němž v Karlovarském kraji hnutí ANO dominovalo, potěšil, ale i zaskočil. „Ještě v sobotu jsem počítala tak s pěti procenty, volební kampaň proti nám byla vedena opravdu drsně. Ale lidi to sledovali a rozhodli se nás podpořit," vysvětluje si Jana Vildumetzová volební úspěch hnutí ANO.

Povolební nedělní vyjednávání se sociálními demokraty bylo podle ní slušné a korektní, přestože ji překvapilo, že současný hejtman Martin Havel, který je členem vyjednávacího týmu ČSSD, se nedostavil.

Podle Petra Navrátila, starosty Chebu a předsedy krajského výboru ČSSD, tvoří vyjednávací tým ČSSD čelo kandidátky, členy jsou tedy kromě Martina Havla ještě Jakub Pánik, Miloslav Čermák a on sám. Složení týmu ale teprve včera oficiálně schvaloval Krajský výkonný výbor ČSSD. „S ANO jsme nejednali naposledy, ještě se sejdeme. Jde nám o programovou shodu našich volebních programů," uvedl Petr Navrátil. Také sociální demokraté podle něj absolvují martyrium jednání. Stejně jako ANO budou jednat se všemi stranami a hnutím, které se do krajského zastupitelstva dostaly. A to i s KSČM a se Stranou práv občanů a okamurovci, které do voleb vedl Jaroslav Bradáč.

Vyjednávací skupinu KSČM, která získala šest mandátů, vede lídryně Eva Valjentová. „Zatím chceme zjistit možnosti a varianty případné koalice. Náš tým bude Krajský výbor KSČM dnes informovat, jakým směrem vyjednávání směřují a podle toho usměrníme další postup," uvedl krajský předseda KSČM Josef Murčo.

Pirátská strana hovoří jasnou řečí. „My rozhodně nepůjdeme do koalice s KSČM a v žádném případě ani se Stranou práv občanů a okamurovci," uvedl lídr Josef Janů, pod jehož vedením Piráti získali tři mandáty. Josef Janů ale také zdůraznil, že do případné koalice vstoupí pod podmínkou, že nová krajská vláda prošetří obrovské pokuty a penále, které kraj splácí za chyby v dotačních projektech. „Z toho se musí vyvodit důsledky. Na tom jsme se shodli a považujeme to za velmi důležitý bod," uvedl Josef Janů s dovětkem, že Piráti jsou a budou konstruktivní, ale když bude třeba, pak i nepříjemní. Za sebou už mají startovací jednání s hnutím ANO.

Vůči spolupráci s KSČM se ostře vyhranila i koalice STAN s podporou KOA, TOP09 a KDU-ČSL. Ta ve volbách získala pět mandátů a podle lídra Petra Kulhánka by do této koalice nevstoupili. STAN s podporou TOP09 a KDU-ČSL zatím jednání neabsolvoval. Petr Kulhánek je až do středy pracovně ve Vich a zahájí je až po jeho návratu.

Naopak Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, které pod lídrem Patrikem Pizingerem získalo tři mandáty, začalo s ANO vyjednávat už včera a jsou zvědaví, co jim nabídne. „Za sebe si ale neumím představit spolupráci s okamurovci. Ti podle mne zneužili dezinformace vůči voličům. Je to ale můj osobní názor," uvedl lídr Patrik Pizinger.

Koalice Strana práv občanů a Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, která disponuje třemi mandáty, ale na ocet nezůstane. Jednala už s ANO a druhou nabídku dostala od ČSSD. „Je to zatím takové oťukávání," uvedl lídr Jaroslav Bradáč. I tato koalice ale trvá na jedné podmínce. „Náš požadavek je takový, aby se ve vedení kraje vystřídalo osazenstvo. Někteří politici tam jsou už třetí či druhé volební období a je třeba, aby kraj vedla jiná garnitura," uvedl Jaroslav Bradáč.

ODS získala v těchto krajských volbách s lídrem Karlem Jakobcem čtyři mandáty a včera už tato strana jednala s ANO. „My jsme nikoho neoslovovali, to jsme přenechali vítězi voleb," uvedl krajský předseda Jiří Vaněček. Ani ODS nevstoupí do koalice s KSČM. „To programově ani nemůžeme a nepřichází to v úvahu. S ostatními stranami a hnutími problém nemáme, to je vše o lidech," doplnil Jiří Vaněček.