Do jednání se dokonce vložil majitel strojírenské firmy Rotas Rotava Jiří Hrůza, jehož společnost patří k významným zaměstnavatelům nejen v Rotavě, ale i v celém regionu. Hrůza se přitom stane koordinátorem společných kroků, které podle jeho slov mají mimo jiné přispět k lepší pověsti města, tak aby se o něm nemluvilo jen jako o problémovém v souvislosti s chováním nepřizpůsobivých občanů.

„Když sháním nové pracovníky, slýchávám jen hanlivé označování Rotavy. Udělalo se tu však mnoho dobré práce," řekl Hrůza. Jeho firma přitom byla oceněna v anketě Firma roku.

Strana rovných příležitostí, která demonstrace plánovala, místní Romové, zástupci města a právě Hrůza se dohodli, že založí jakousi komisi, která bude mít za úkol přesně pojmenovat problémy, které město tíží, a společně hledat řešení, jak z nich ven. Své místo v ní budou mít zástupci majority i minority, města nebo strážník. Přesná podoba se bude ještě ladit.

„Když jsem se dozvěděl, že se tu bude opět demonstrovat, cítil jsem sílící napětí mezi místními obyvateli. Žiji tu a podnikám čtyřicet let a už mi vadí, jak se o Rotavě mluví," konstatoval Hrůza. Sám zaměstnává deset Romů a nemá s nimi podle svých slov jediný problém. Proto oslovil jednoho z nich, aby pozval zástupce rotavských Romů, a vyslechl si, co je tíží. Demonstraci přitom chtěli svolat proto, že pro ně není práce.

„Dvě hodiny jsem poslouchal, co je trápí. Je to složitá problematika, kterou za posledních dvacet let nedokázal vyřešit ani stát. Nicméně si myslím, že řešením určitě není demonstrace. Nemáme v republice žádné město ani vesnici, kde by se něco vyřešilo na ulici. Jsem optimista a přesvědčený o tom, že můžeme najít spoustu řešení, jak situaci zlepšit," uvedl.

Strana volných příležitostí vyrukovala na město hned s několika požadavky. Jedním z nich bylo zrušení vyhlášky o veřejném pořádku. Ta například zakazuje shlukování nebo posedávání na palisádách. Předseda strany Štefan Tišer řekl, že je namířená proti Romům.

Starostka Rotavy Iva Kalátová to ale odmítá. „Platí pro všechny stejně. Pokud se ale situace ve městě zlepší, můžeme ji zmírnit nebo klidně i zrušit," sdělila. Další jednání mají být na programu už příští týden. Podle Kalátové bude jasně dané, kdo jaký dostane úkol. „A budeme monitorovat a pečlivě dokumentovat to, jak je kdo plní," doplnila.

Demonstrovat se nebude ani v Oloví. Tam Romové chtěli vyjít do ulic kvůli petici týkající se problémového soukromého panelového domu, v němž žijí převážně sociálně slabé romské rodiny. Místní požadují, aby ho město koupilo a mohlo tak samo rozhodovat o tom, kdo v něm bude bydlet. Paradoxem je, že zástupci strany si text petice přečetli až na čtvrtečním jednání.

Když jim pak starosta Oloví Miroslav Filandr problematiku vysvětlil, přistoupili na to, že demonstraci přinejmenším odloží. „Iniciátorům petice budeme teprve na výsledek podpisové akce odpovídat a nelze předjímat rozhodnutí zastupitelů," řekl Filandr.

Vedení města je ale proti koupi. Vlastník objektu totiž za něj požadoval osm a nyní nově už 11 milionů korun. „A na to peníze nemáme. Objekt je navíc v dezolátním stavu a oprava by vyšla odhadem na další čtyři miliony," řekl místostarosta Oloví Vladimír Opolský.