„Zkusím to. Po několika měsících se opět na toto téma sejdu se stranickými kolegy a vyhodnotíme situaci. Pokud bude schůdné vykonávat obě funkce, tak zůstanu v komunální politice do konce volebního období," řekl Berka. Pokud ne, musela by ČSSD navrhnout jiného kandidáta. Koho, to se zatím neví.

Na kandidátce pro komunální volby byla řada osobností, které získaly v roce 2010 dost preferenčních hlasů. Jedním z nich je současný ředitel Městského domu kultury Sokolov Jan Picka.  Ten dokonce získal více hlasů než tehdejší lídr kandidátky Berka. Bylo jich rovných 2046, tedy o 122 více. A to byl Picka až na šestém místě kandidátní listiny, stal se tak  jakýmsi skokanem.

„Bavili jsme se o tom, to ano. Ale musím říct, že Zdeňka Berky si osobně velice vážím a budu ho maximálně podporovat," konstatoval Picka. S ním souhlasí i další z oslovených. „Zatím jsme o změně starosty neuvažovali. Věříme, že to Zdeněk zvládne. Je to názor většiny z nás. Problém s tím nemají ani koaliční partneři na sokolovské radnici," prohlásil Berkův stranický kolega Miloslav Čermák ze Sokolova.

Nový senátor také tuší, že bude mít daleko nabitější program než doposud. Spoléhá proto na své koaliční partnery z radnice. „Snad mi vyjdou vstříc a pomohou v tom smyslu, že upravíme například režim zasedání vedení města," doufá Berka.

Jak dále přiznal, začátky v horní komoře parlamentu pro něj nebudou lehké. „Co se týče Senátu, budu zkušenosti teprve sbírat. Bude to nějakou chvíli trvat, abych si učinil představu, jak to funguje, jaké jsou tam možnosti. Nějaká témata mám a určitě se na mě budou obracet místní představitelé s dalšími podněty," uvažuje Berka.

Jak dodal závěrem, je třeba si vytvořit jakýsi zásobník toho, co je řešitelné, co bude obtížně řešitelné a co nepřipadá v úvahu.