Nemocným se říká ´slaní lidé´, protože jedním z charakteristických rysů je to, že jejich pot je výrazně slanější než pot zdravých jedinců. Polovina nemocných v České republice se dožívá zhruba 32 let.

A právě Marcela Poláková se spolu s dalšími ´slanými ženami´ rozhodla podpořit boj proti této zákeřné nemoci. Ve spolupráci s Kamilou Eliášovou, která se nechala inspirovat filmem Holky z kalendáře, tak vznikl nápad nafotit kalendář na rok 2014, jehož výtěžek z prodeje půjde na konto Klubu nemocných cystickou fibrózou.

„Všichni, kdo se podíleli na tvorbě kalendáře, se zřekli honoráře. Kalendář samotný nafotilo celkem 12 žen nemocných CF ve věku 20 až 35 let, fotografkou byla Tereza z Davle," uvedla Poláková s tím, že peníze budou využity zejména na zdravotní pomůcky.

Křest kalendáře solí

Kalendář byl křtěn, jak jinak než solí, v Praze už 19. října a následně též v Brně 29. října 2013. Slavnostního křtu se zúčastnily známé osobnosti, jako zpěvák Václav Noid Bárta, Bára Basiková či Klára Pollertová Trojanová, manželka herce Ivana Trojana, který je patronem CF.

Zájemci mají možnost si kalendář zakoupit za 299 korun. „Bude se prodávat na pár místech v Bukovanech. Jiné, větší místo jsme nezajišťovaly, protože je to trošku těžší s organizací. Holčina, která se o všechno stará, má zdravotní problémy, protože taky trpí CF. K dispozici tak asi nebude moc kusů," sdělila Radka Poláková, která se svou sestrou Marcelou prodej zajišťuje.

Nově je kalendář k dostání také na dobírku. Bližší informace najdou zájemci na internetových stránkách www.slanezeny.cz .

Kristián Šujan