Ti, co zůstávají, chtějí po radnici, aby náměstí oživila. Někteří navrhují jeho zprůjezdnění a vytvoření parkovacích míst přímo v jeho středu. Jiní naopak tvrdí, že právě to by odradilo lidi, kteří se sem jdou projít s dětmi a tráví zde volný čas. V jedné věci se však většina podnikatelů shodne. Nelíbí se jim, že město umístilo u Starého náměstí parkovací automat. Právě to prý jejich zákazníky nejvíce odrazuje.

„Lidé na to hodně nadávají. Zdrží se tu třeba jen chvilku a musí zaplatit za parkování. Někteří dokonce ani nezastaví, otočí se autem a jedou pryč. Dříve tu bývalo daleko více prodejen, nyní ale ubývají," popsala situaci zaměstnankyně prodejny s oblečením Marie Uhýrková. „Když se sazba za parkování snížila z deseti na pět korun, tak se zákazníci začali malinko vracet. Určitě je placení odrazovalo. Náměstí by se mělo více otevřít a také zprůjezdnit. Myslím si, že by to pomohlo," pověděla prodavačka z další prodejny s módou Ludmila Hrůzová.

Dana Viková z music shopu si myslí, že Starému náměstí už zřejmě nepomůže nic. „Pro lidi je to mrtvá zóna. Nemají totiž důvod sem přijít. Je tu spousta prázdných objektů a podnikatelé postupně odcházejí," reagovala prodavačka.

„Já si myslím, že povolit autům volný vjezd na náměstí nebude moc prospěšné. Jenom to odradí rodiny s dětmi a maminky s kočárky, které se tu přes den procházejí. Oživení vítám, jen musí být smysluplné," prohlásil prodejce kebabu Lukáš Martinec. „Dát k náměstí parkovací automat bylo špatné řešení. Na to si lidé hodně stěžují. Někteří také kritizují, že když chtějí zastavit u kostela, musejí mít parkovací hodiny. Řada o tom totiž vůbec neví," dodal Martinec.

Přes padesát nespokojených občanů nejen ze Sokolova, ale i blízkého okolí se dokonce podepsalo pod petici, kterou zaslali vedení sokolovské radnice. Vadí jim přibývající parkomaty v centru Sokolova. Sokolov přitom už jednou na připomínky řidičů reagoval a snížil sazby za parkování.

„Byl jsem na několika jednáních s vedením města. Padla tam i varianta, aby první hodina stání byla zdarma. To by pomohlo zejména obchodům na náměstí. Dosud nic takového není a provozovatelé krámků mizí. Hospodským je to jedno, těm vyhovuje zóna bez aut," říká jeden z podepsaných, který však nechce být jmenován. Jak dodal, náměstí je hezčí, přibyly lavičky a odpadkové koše. „To však spolu se stříkající vodou v kašně krámy neuživí. Noví provozovatelé prázdných prostor se už nenajdou," dodává skepticky.

Město oponuje. „Parkování aspoň za pětikorunu prostě být musí. Jinak zaberou místa zaměstnanci firem či úřadů a zákazník či klient poté nemají šanci přes den zaparkovat," říká místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. „Pod peticí jsou podepsáni kromě Sokolováků i občané Habartova, Libavského Údolí, Citic či Bukovan," říká starosta Sokolova Zdeněk Berka. Najdou se však i ojedinělí příznivci placeného parkování, zejména v centru.

„Kolikrát jsem opravdu kroužil po městě a nakonec zaparkoval daleko od místa, které jsem měl v úmyslu navštívit, protože prostě nebylo místo," říká Pavel ze Sokolova. Jak dodal, parkomaty proto vítá. Nelíbila se mu dřívější cena 10 korun za první hodinu, ale tu nyní technické služby zlevnily na pětikorunu, takže je spokojen.

Další z oslovených podnikatelek ze Starého náměstí dokonce vystoupila na zastupitelstvu a požadovala v sousední ulici Rooseveltově alespoň dvě místa, kde řidiči zaparkují zdarma. Radnice totiž zveřejnila seznam nových míst ve městě, kde bude možné zaparkovat zdarma na určitou dobu. Za sklem přitom musejí mít řidiči parkovací kotouček neboli hodiny.

Město Sokolov také na své webové stránky umístilo anketní otázku: Jste pro zprůjezdnění Starého náměstí v Sokolově včetně možnosti parkování? Celkem hlasovalo 1256 uživatelů. Sedmnáct procent odpovědí bylo ano, jsem pro zprůjezdnění, 83 procent bylo naopak proti. Město také předložilo podnikatelské komisi několik návrhů na parkování v této lokalitě. Rozhodnout by měli zastupitelé v listopadu.