„Jde o prevenci, kdy se nacvičuje montáž protipovodňových zábran. V případě velké vody tak budeme připraveni a cvičná montáž je i jedna z podmínek dotace," řekl Robert Doubek z krizového řízení sokolovské radnice.

Mobilní hrazení je součástí stavby protipovodňové ochrany, která byla realizována státním podnikem Povodím Ohře z dotace určené na ochranu před povodněmi. Nácvik prováděli sokolovští strážníci ve spolupráci s městským úřadem a technickými službami.

„Nejde jen o protipovodňová opatření na Lobezském potoce, ale zídka má zastavit hlavně vodu ze sousedící Ohře. Ta by se totiž při případné povodni přes zmíněný potok dostala do centra," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Realizace trvala necelý rok a stála zhruba 13 milionů korun bez DPH. „Účelem stavby bylo provést protipovodňové opatření na pravém břehu Lobezského potoka v Sokolově podél nábřeží Petra Bezruče. Dále směrem k integrované škole až k ulici Jednoty," upřesnil generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma.

V případě potřeby stačí k montáži jednoho dílu dva lidé

Stavba zahrnuje i úpravu nábřežní zdi potoka, vybudování schodiště, novou podezdívku včetně oplocení a úpravy na dešťovou kanalizaci. Součástí je i mobilní hrazení, které je uskladněné v sokolovských technických službách. „V případě potřeby stačí k montáži jednoho dílu dva lidé," dodal Jakobec.

„V centru města nelze postavit jen pevné prvky, bylo by to nevzhledné," upřesnil Nedoma. Na otázku zda bude podobná ochrana i na řece Ohři, odpověděl Nedoma, že vzhledem k vynaloženým nákladům na stavbu a škodám na majetku o něčem takovém neuvažují. „Bylo by to neefektivní," dodal.

„Dohodli jsme se s Povodím Ohře, že po dokončení díla se budeme o val starat a budeme financovat jeho údržbu," řekl starosta Sokolova Zdeněk Berka. Jak dodal, náklady za deset let by měly stát zhruba milion korun. Poté by měla hráz přejít do majetku města.