„Na zimu jsme plně připraveni. O navezení posypového materiálu jsme jednali už od dubna, naskladněný je od června. Jedná o 350 tun posypové soli, k tomu zhruba padesát tun kamenné drti. Drť ale používáme jen ve zvláštních případech," uvedl jednatel Chodovských technicko-ekologických služeb Rudolf Pocklan.

Podle něj město plánuje v případě potřeby další posypový materiál ještě dokoupit. V Sokolově je situace podobná. „Máme navezeno 600 tun soli a dalšího posypového materiálu," sdělil Jaromír Dvořák z firmy SOTES.

Dostatek soli na skladu hlásí i Kraslice. K výjezdu jsou připraveny rovněž sypací vozy. „Veškerá naše technika prošla klasickou technickou kontrolou. Jedná se celkem o dvě nákladní auta, dva traktory, sedm multikár a další vozidla," vysvětlil Jaromír Dvořák.

Chodovští mají navíc ve svých vozech instalovanou GPS technologii, která informuje ústředí o jejich činnosti. „GPS nám umožňuje přesně monitorovat, kde se vozy nacházejí a zda zrovna sypou či pluží," vysvětlil Rudolf Pocklan. Kraslice mají pro případ nouze kromě techniky nachystané i pracovníky s lopatami.

Minimálně do příští středy sněhová pokrývka nehrozí

Technické služby aktuálně bedlivě sledují předpovědi počasí. „Počasí samozřejmě sledujeme. Služba na vrátnici má navíc úkol stav pravidelně zaznamenávat, abychom k určitému datu mohli dohledat počasí zpětně. To se hodí například při prošetřování nehod," řekl Pocklan.

Kraslickým s předpovědí pomáhá meteorolog Rudolf Kovařík. Podle něj se ale pracovníci zatím kalamitních výjezdů obávat nemusejí. „První sněhová nadílka už je fakticky za námi. V tisíci metrech v noci na včerejšek napadly dva až čtyři centimetry. Teď se ale otepluje, takže minimálně do příští středy sněhová pokrývka nehrozí," uvedl Kovařík.

Pracovníci technických služeb tak mohou prozatím pokračovat v podzimním úklidu. „Aktuálně je město kompletně uklizeno, listí nadále odklízíme průběžně," řekl Martin Smolík z Technických služeb města Kraslic. SOTES se věnuje rovněž čištění kanalizace, aby nenastaly problémy při případné oblevě.