„Repliky se dělají všude možně. Ale většinou jde o kopie, které vyrábí výtvarník podle nějaké předlohy. V tomto případě je to výjimečné v tom, že jde o kopie reálných mincí, u nichž bylo provedeno galvanoplastické sejmutí povrchu, a podle toho bylo provedeno razidlo. To, co dostane sběratel do rukou, je unce stříbra (zhruba 31,1 gramu) totožná s původní mincí,“ řekl garant projektu historik Petr Vorel.

Navíc ale mince obsahují i punc a značku České mincovny, která je v Česku jediná, jež může razit oběžné a pamětní mince emitované Českou národní bankou. Na rozdíl od originálu je replika z čistšího stříbra. Ne díky dokonalejší technologii, ale proto, že ve středověku se do kovu přidávala měď, aby byly mince více otěruvzdorné.

V sobotu bylo možné koupit tuto minci v Jáchymově za 1570 korun, od neděle už je za 1700 korun. Vyraženo je 1000 kusů.

Jáchymovský tolar se razil ve 20. letech 16. století, v podobě, v jaké jej předvádí dnes představená mince, se však razil jen asi tři roky. V té době byla v Čechách řada mincoven a kromě panovníka své mince razili i významní šlechtici té doby.

Podle obchodního ředitele České mincovny Tomasze Surdyho mincovna letos vydá repliky dalších šesti mincí, z nichž každá bude zároveň připomenutím a prezentací některé z českých mincoven. „Pokud bude zájem, a dnešní představení jáchymovského tolaru ukazuje, že zřejmě ano, příští rok bychom v řadě pokračovali vydáním dalších,“ řekl.