„Oproti plánu se začalo kvůli počasí až v dubnu a práce trochu zbrzdily i následné deště. Nicméně i tak bychom měli vše stihnout v potřebném čase," uvedl vedoucí technik divize Zpracování Miroslav Meškán. Pracuje se za plného provozu teplárny a ve značné výšce.

„Oprava střechy je prováděná dodavatelsky firmou Sokolovská uhelná - Stavební a souběžně s ní probíhá další samostatný projekt, kterým je sanační oprava stěn, trámů a sloupů v objektu strojovny teplárny po požáru. A vůbec nejnáročnější akcí ale bude v září výměna mostového jeřábu, který je součástí strojovny," popsal Meškán.

Mostový jeřáb je jednou z klíčových technologií v teplárně. Stroj těžký 67 tun, s nosností až 80 tun v hlavním zdvihu se používá při generálních opravách turbogenerátorů. Ačkoli samotný jeřáb pochází z 60. let minulého století, zůstal v provozu až do roku 2010, kdy ho požár poškodil. Ačkoli byl ještě provizorně opraven, na základě znaleckých posudků jej už nebylo možné dlouhodobě používat. Jediným řešením bylo instalovat jeřáb nový.

„S ohledem na rozměry konstrukce je totiž možné jeřáb instalovat pouze střechou. Takže využijeme toho, že na konci srpna bude střecha na části budovy kompletně rozebraná," říká Meškán. Vynášet starý stroj z haly a umísťovat nový bude speciální obří jeřáb s nosností až 800 tun. „Opravy střechy, sanační opravy i investiční akce výměny mostového jeřábu jsou hrazeny z přijatého pojistného plnění, které společnost obdržela.