Většina z nich jakékoliv stěhování odmítá, a dezinformací přibývá. Důchodci už řeší, zda magistrát hodlá objekt ve Staré Roli prodat, kolik v novém působišti budou platit a proč je jejich dům ´najednou téměř neobyvatelný´, jak tvrdí vedení města.

Seniory v Domově důchodců ve Staré Roli, odkázané na celodenní nepřetržitou péči, tak reálně čeká stěhování. Buď se přestěhují do hotelu Martell (bývalá Slavie) nebo do jiného objektu. Přestože rada města ještě výběrové řízení na nový domov důchodců nevyhlásila, druhý žadatel už svou nabídku na magistrát podal.

„Podle mého názoru je to úplný nesmysl. Řekl bych, že si akorát objekt našeho Domova důchodců chce někdo koupit pro své soukromé účely a mít tak zde krásné bydlení," uvedl Ladislav Vosáhlo, jeden z klientů domova důchodců. „Slyšel jsem, že má prý budova špatnou střechu. Tak proč se neopraví jen střecha a zbytek se nechá být tak jak je? Zdejší prostory jsou pro nás naprosto vyhovující," doplnil Vosáhlo.

Nespokojených klientů domova důchodců je hned několik. Například Jitka Grünerová, která si do domova pravidelně dochází pro teplé jídlo, je rovněž znepokojena plánovaným řešením. „Je to nešťastné řešení. Já osobně sem docházím, ale bude-li domov skutečně v Drahovicích, tak mi to dosti zkomplikuje život. Při cestě tam budu muset jet MHD i s přestupem a v zimě jsem zvědavá jak já i ostatní důchodci půjdeme do toho kopce, který se před Martelem nachází," reagovala.

Pronájem je reálný

Na výstavbu nového domu pro seniory město nemá. Zvažuje proto pronájem. Výběrové řízení ale město dosud nevyhlásilo.

„Magistrát zvažuje možnost dočasně nebo trvale využít i jiných již existujících a v současnosti nevyužitých kapacit. Takové nabízí třeba zmiňované Sanatorium Saint Martel Karlovy Vary - dřívější hotel Slavia, který byl přestavěn na péči o seniory, ale není v současné době naplněn. Provozovatel městu nabízí jeho kapacity k pronájmu a město v tuto chvíli nabídku porovnává s jinými možnými alternativami řešení své situace. Prodej domu ve Staré Roli není na pořadu dne. Nikdo s nikým o něm nejednal," vysvětlil mluvčí s tím, že pokud se město v budoucnu rozhodne získat další kapacity pro péči o seniory pronájmem, bude takovému kroku předcházet poptávkové řízení. „V něm se město bude snažit najít cenové srovnání podobných nabídek," upozornil mluvčí.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) už dříve uvedl, že jde o věc systémovou, v niž bude město muset zvažovat finanční náklady okamžité a budoucí, a teprve po prodiskutování s kolegy v orgánech města bude magistrát schopen činit nějaké závěry. „Nemohu předjímat, jestli využijeme pronájem nastálo, dočasně, nebo jestli bude výhodnější postavit nové kapacity vlastní, to vše se nyní vyhodnocuje. Určitě se ale komplexní péčí o seniory musíme zabývat, a ta nutnost bude s postupem času jen silnější," říká primátor.

A co hotel Prima?

Magistrát ale nebude mít rozhodování jednoduché. Kromě hotelu Martel, u něhož obchodníkovi Satlerovi nevyšel podnikatelský záměr na bohatou zahraniční seniorskou klientelu, se o slovo hlásí i společnost Formax. Ta městu jako využití pro dům pro seniory nabízí hotel Prima v Doubí. „Naše společnost nabízí jednorázový prodej za téměř dvacet milionů a nepožadujeme úhrady kupní ceny najednou, ale ve splátkách. Jsme ochotni i tento objekt směnit za jiný nebo dlouhodobý pronájem," uvedl Ivan Kvaska, ředitel společnosti.

Hotel Prima disponuje 46 lůžky s možností jejich zásadního navýšení a kompletním stravovacím zázemím. Celková užitní plocha činí 1 300 metrů čtverečných. Objekt přímo sousedí s pozemky města, na nichž je parkovací zeleň.

Opozice protestuje

Karlovarští zastupitelé zasypali na jejich posledním jedním jednání náměstky i primátora dotazy. Proti záměru uzavřít Domov seniorů ve Staré Roli a pronajmout jiný objekt, se ozval například Tomáš Hybner (LEV 21, bývalý náměstek pro majetek).

„Věděli jsme, že nový Dům pro seniory je nutností. Také proto jsme například vyklízeli ubytovnu Drahomíra. Jenomže vše zůstalo jenom na papíře, i když peníze jsme na účtu nechávali a ne málo. Kde jsou? Utraceny? Za co? Toto vedení města nemá vizi, nic nedělá a jedná s prvním podnikatelem, jemuž se nepodařil uskutečnit záměr, jak zpeněžit seniory a najednou město nutně a okamžitě potřebuje nový domov důchodců. To je opačný postup. Město má dát zadání, definovat podmínky a pak oslovit potencionální zájemce. A navíc si nemyslím, že Domov důchodců ve Staré Roli je v havarijním stavu. Stařčí opravit střechu," uvedl Hybner.