Po lijácích je navíc bahnitá a projet po ní autem je takřka nemožné. Zahrádkáři tak k zahradám jezdí z druhé strany po pěší zóně. Tam ale je vjezd zakázaný.

Zahrádkáři volají po tom, aby byl vjezd alespoň dočasně povolen. Zvlášť nyní, když lidé začali po záplavách zahrady uklízet a potřebují odvážet nepořádek. „Musel jsem po povodni odvézt spoustu poničených věcí. Nezbývalo mi nic jiného než zajet k zahradě po pěší zóně. Jinak bych neměl šanci vše naložit. Když jsem pak vyjížděl, už na mě čekala policie," popsal majitel jedné ze zahrad Lukáš Vimr.

Za vjetí na pěší zónu vyfasoval pokutu sto korun. Policie ale může udělit pokutu až dva tisíce korun. „Ani nejde o tu pokutu, policie dělala svoji práci, ale město by mělo situaci začít řešit. Je nás víc, co potřebujeme na zahradách pracovat," dodal Vimr.

Vedoucí kraslického obvodního oddělení policie Antonín Panuška apeluje na řidiče, aby na pěší zónu nezajížděli. „Policie chápe, že lidé se chtějí na zahrady dostat. Zvlášť po záplavách jde o nepříjemnou situaci. My nicméně budeme nekompromisní a vjezd budeme hlídat. Může totiž dojít ke srážce chodců s auty a také poničení samotné pěší zóny, která rozhodně není na provoz pro auta dimenzovaná," řekl Panuška.

Podle státního úředníka ze silničního správního úřadu kraslické radnice Petra Müllera nelze ani dočasně povolit vjezd na pěší zónu. „Důvodem mimo jiné je, že cesta by se poničila. Na tíhu aut není stavěná a mohly by tam vzniknout koleje. Nicméně pokud lidé nyní odklízejí následky po živelní události, policie by mohla být shovívavější," řekl.

Starosta Kraslic Zdeněk Brantl doufá, že se situace už brzy zlepší. Firmu, která halu staví, radnice požádala, aby cestu udržovala sjízdnou. Zahrádkáři by se tak k zahradám mohli dostávat z centrální cesty. Samotné město se navíc pouští do výstavby nové příjezdové silnice a chodníků k nové hale a právě zahradám.