Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Až se zima zeptá, jaké bylo léto: Už máte ve spíži zásoby?

Podzim je krásný nejenom zlátnoucím listím a nostalgií smrákajících se dní, ale také košíky plnými právě dozrálého ovoce a zeleniny. Všude to báječně voní čerstvými jablky, hruškami, ale také houbami, rajčaty či paprikami. A řadu přichází nerudovská otázka, kam s tím vším…

11.9.2008
SDÍLEJ:

Zavařování na chalupěFoto: redakce


Ke slovu se tak dostává u nás stále populární zavařování, sušení, konzervování, nakládání do soli, mražení a jiné podobné metody, díky kterým pak můžeme mlsat marmelády, kompoty a pochutnávat si na dobré zelenině i během dlouhých zimních večerů. Věděli jste, že historie sterilování potravin sahá až do roku 1795? Je sice bohatá, ale nikoli tak barvitá, jako ta, kterou tvořily české a moravské hospodyňky. Zkuste se maminky či babičky zeptat, jak se zavařovalo v pračce se ,,šnekem“ a praly okurky při krátkém programu? A co teprve zavařování v troubě na plechu s vodou, což je český vynález, pocházející z dob, kdy zavařovací hrnec byl značně nedostatkovým zbožím.

Jak na to
Zavařit lze prakticky všechny jedlé produkty, které rostou ať už v zahrádkách, ale také v lese nebo na poli. Vedle okurek, dýní, hrušek či švestek atd., pak můžete zavařovat také exotické ovoce, případně ho kombinovat s českými plody. Kromě základních pomůcek, jako je zavařovací hrnec, sklenice, víčka a hlavy na uzavírání, budete také potřebovat suroviny k přípravě láků. Spolu s různými sterilizačními přípravky to nejčastěji bývá cukr a ocet. Ty by měly být co nejkvalitnější, aby podpořily finální chuť zavařeniny. Proto vybírejte osvědčené značky. Kvalitu výrobku vám kromě jiného potvrdí i červenomodrobílé písmeno ,,a“ – KlasA, neboli národní značka kvality. Receptů se dá najít v různých kuchařkách celá řada, ale ty nejosvědčenější se nepochybně skrývají v kuchařském zápisníku vašich babiček a maminek.

Buďte kreativní
Klasických kompotů už má-me ve spíži spoustu, zbývá tedy ještě popustit uzdu fantazii a pohrát si s ovocnými či zeleninovými kombinacemi a kořením. Kontrastně zajímavý dojem pak mohou udělat jeřabiny zavařené s jablky, hrušky s hroznovým vínem nebo papriky naplněné rozsekanými švestkami. A nebojte se vyměnit cukr za med či klasický ocet za vinnou variantu. Řadu nových možností nabízejí i marmelády, efektně bude vypadat např. pomerančový džem s kousky kiwi a spektrum chutí určitě nabídnou i různé směsi. Ale nemusíte zavářet jenom kompoty, velmi chutná jsou například povidla a s domácími ovocnými sirupy si rozhodně hned tak něco nezadá.

Způsobů je mnoho
Jednou z dalších možností uchování potravin je sušení nebo mražení. Usušit lze v pod¬statě všechno, ať přirozeným způsobem nebo v sušičce. Pro mražení jsou nejvhodnější měk¬ké plody. Pokud budete takto zpracovávat například švestky nebo jiné peckovité ovoce, nezapomeňte vždy odstranit pecky. Nakyslejší druhy je třeba prosladit, některé se máčí do citronového láku, který zabraňuje zhnědnutí plodu.

A na závěr…
… nezbývá nám už nic jiného, než vám popřát hodně štěstí při výrobě těch nejbáječnějších kombinací podzimních plodů. A nezapomeňte, že byste vždy měli pracovat pouze s takovými produkty, které jsou zárukou kvality. Jak jsme zmínili již výše, tu vám poskytne značka KlasA – národní označení kvalitních produktů. Použijete-li produkty, zaručující kvalitu, bude vaše práce korunována úspěchem.

Desatero správného zavařování

• Připravte si dostatek vhodných sklenic. Raději více než méně.
• Sklenice musí být pořádně vymyté, nejlépe v myčce. Vždy je ale ještě na závěr vypláchněte horkou vodou.
• Zkontrolujte víčka a gumičky z loňské sezony. Pokud jeví známky opotřebení, raději je vyhoďte a kupte nové. Nezapomeňte, že pod netěsnícím víčkem se zavařeniny rychle kazí.
• Plody, které budete zavařovat, musí vykazovat prvotřídní kvalitu bez jakékoli známky hniloby či jiného defektu, který by později působil neplechu.
• Veškerou zeleninu i ovoce řádně omyjte a naskládejte do sklenic. Peckoviny typu meruňky, broskve, atd., řeznou plochou dolů. Celé plody by měly mít přibližně stejnou velikost.
• Sklenice před sterilací nedotahujte až na doraz, ale ihned dotáhněte po zavaření, jakmile je vyndáte z hrnce.
• Jestliže zavařujete v obyčejném hrnci, dejte na dno utěrku, abyste zabránili kontaktu sklenic se dnem.
• Voda v hrnci by měla dosahovat do půlky sklenic. Ne víc, aby sklenice nezačaly plavat.
• Sklenice po vytažení otočte dnem vzhůru, tak jim umožníte ještě větší utěsnění.
• Nezapomeňte na praktické pomocníky, jako jsou teploměr nebo kleště na vytahování sklenic.


11.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny víkendu. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Jiří Běhounek.
15

Sjezd ČSSD se uskuteční již v únoru, o post šéfa se hlásí Běhounek

AKTUALIZOVÁNO

Bendl ostrouhal. Soud přepočítal hlasy a ve sněmovně jej střídá Kupka

Na pondělní ustavující schůzi půjde za středočeskou ODS čtveřice politiků ve složení Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar – a Martin Kupka. Původně ohlášené ohájení poslaneckého mandátu historicky prvním středočeským hejtmanem a pozdějším ministrem Petrem Bendlem tedy neplatí. 

AKTUALIZOVÁNO

Motorest u dálnice zřejmě vzplanul od komína. Škoda jde do desítek milionů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Mohutný požár se obešel bez zranění – a podařilo se zabránit jeho rozšíření. To jsou zřejmě jediné příznivé zprávy spojené s řáděním plamenů, které v sobotu hodinu a čtvrt před polednem zachvátily restaurační provoz v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ. Tomu, že Motorest 4 kameny, známý i v nedaleké Mladé Boleslavi a v Praze, zachvátil požár velkého rozsahu, už zdaleka nasvědčoval hustý tým valící se ze střechy budovy postavené ve stylu koliby, jímž probleskovaly plameny. Objekt požár zcela zničil i s veškerým vybavením. Škoda se odhaduje na 30 milionů korun.

Na černý trh v Kábulu se prý dostal alkohol, určený původně evropským diplomatům

V afghánském hlavním městě Kábulu se zřejmě na černém trhu prodává nezákonně alkohol, který do Afghánistánu dovezla diplomatická mise EU. Věcí už se zabývají evropští vyšetřovatelé, uvedl mluvčí AFP.

AKTUALIZOVÁNO

Tomáš Hradílek je v nemocnici. Nelze přihlížet smrti vlastního otce, říká dcera

Bývalý disident a ministr vnitra Tomáš Hradílek ukončil po 17 dnech hladovku, kterou držel kvůli opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana. Chtěl, aby Zeman již nekandidoval na Hrad. Hradílek s hladovkou přestal na nátlak rodiny, nyní je v péči lékařů. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT