Znáte to, komu by se chtělo ráno vstávat z postele, a co teprve po dvou měsících příjemného lenošení. Povinnosti se také někam vytratily, a tak místo aby si připravili učení do školy večer, stíhají novopečení žáci a studenti všechno ráno na poslední chvíli. Běžet do školy jen tak, jak je pánbůh stvořil, jaksi nelze, bez snídaně již ano, to se přece nepozná…
Chyba lávky, na první pohled se to sice opravdu nepozná, ale na ten druhý, vnitřní, ano. Tělo, takto ochuzené o výživové látky, se posléze ozve, a většinou ne nijak příjemným způsobem.

Správně volená skladba potravin, jejich kvalita a různorodost pomohou dětem lépe zvládat školní povinnosti.

V potravinách hledejte kvalitu
Názory na skladbu jídelníčku během dne se značně různí. Proto lze jen velmi těžko radit, který je ten správný. Nicméně, ať už si vyberete jakýkoli, vždy byste do něj měli zařadit pouze kvalitní potraviny. Asi málo¬¬-kdo si dnes může dovolit zdlouhavě zkoumat v obchodě různé výrobky a odhadovat, který je právě ten nejkvalitnější. K usnadnění takového pátrání by vám měla pomoci národní značka kvality potravin, KlasA, jejíž červeno-modro-bílé logo ve tvaru písmene „a“ – KlasA najdete pouze na výrobcích, které procházejí náročným systémem kontroly kvality. Na ty se rozhodně můžete spolehnout stoprocentně. Díky tomuto tříbarevnému emblému se tak dokážete lépe orientovat mezi jednotlivými potravinami dostupnými na trhu.

Snídaně je základ
První jídlo z celého dne bývá většinou energeticky nejbohatší. Malý školák by měl ke snídani dostat pečivo obložené například sýrem nebo šunkou či namazané marmeládou a k tomu teplý nápoj, případně skleničku ovocného džusu. I když si děti oblíbí jeden typ jídla, i ten se jim časem přejí. Naštěstí v současné době je nabídka v obchodech natolik bohatá, že snídani můžete v podstatě každý den obměňovat. Podceňovat bychom neměli ani již zmíněné tekutiny. Vedle čaje či džusu nebo minerálky by se tak v jídelníčku malého školáka mělo objevit i mléko, které mu dodá nutné živiny, důležité pro jeho správný růst a vývoj. Ale jak už jsme si řekli, ne vždy se z časových důvodů podaří takovou snídani připravit. Proto sáhněme i po sladké buchtě, koláči, případně jogurtu s ovesnými vločkami apod.

Nepodceňujte svačiny
Ve škole pořádně vytráví a odpoledne na plácku za domem ještě víc. Na řadu tak přicházejí svačiny. Pokud balíte něco dobrého na zub školákovi, měli byste dodržet pár následujících zásad: s přesnídávkou by dítě mělo vstřebat vitaminy a vlákninu, proto je vhodné vybírat potraviny s těmito složkami; vyhýbejte se mastným pokrmům, jednak nejsou pro dítě příliš vhodné, jednak, v případě ušpinění, ne vždy má šanci se řádně umýt; do školy nepatří další potraviny, které lze jíst pouze příborem, a to především z důvodu bezpečnosti. Jinou radost v přípravě svačinek pak poskytují ty odpolední. Co takhle jahody, rozmixované s chutným tvarohem? Kdo nestihl letní úrodu schovat do mrazáku, nemusí si zoufat, letní ovoce je na trhu k dostání téměř celoročně, a pokud ho přece jenom mezi čerstvými produkty neobjevíte, nahlédněte do mrazicích pultů či mezi kompoty a zavařeniny. Nepochybně na některé sklenici či obalu najdete již zmíněný symbol kvality KlasA, který vám zaručuje, že konzervované či mražené ovoce je té nejvyšší kvality a stejně tak bylo i zpracováno, proto bude nepochybně tou nejlepší volbou.

Zásoby: ano i ne
Vedle kvality bychom u potravin měli sledovat i jejich čerstvost. Proto, a obzvlášť tam, kde jsou obchody téměř na každém rohu, nenakupujeme do zásoby, ale naopak se, obzvlášť školákům, snažíme denně podávat čerstvé výrobky. Pokud například nespotřebujeme pomazánky, másla, sýry, tedy rychle se kazící produkty, měli bychom vždy sledovat dobu, po kterou zůstávají otevřené v pořádku, a to i v případě, že jsme je uložili do chladného prostoru. Na¬opak zásoby v podobě různých keksů, ovesných vloček nebo tyčinek rozhodně nebudou od věci. Nejenom že při správném uchování vydrží v odpovídající kvalitě poměrně delší dobu než například jogurty apod., ale také mohou slou¬žit jako poslední záchrana v pří¬padě, že už není čas ráno připravit malému školákovi vydatnou svačinu.

Proč právě výrobky značky KlasA
Několikrát jsme zmínili kvalitu výrobků označených logem KlasA. Ta je dána především faktem, že na rozdíl od ostatních potravin ty, které nesou logo KlasA, procházejí dvojnásobnou kontrolou. První kontrolu představuje již vlastní přísné posuzování, zda výrobek dosahuje takové kvality, aby získal ocenění KlasA. Výrobci, kteří by rádi tuto prestižní značku pro své výrobky získali, musí prokázat nadstandardní kvalitativní charakteristiku výrobku. Posuzuje se nejenom složení výrobku, technologie jeho výroby, ale také obal a etiketa.
Na kvalitu potravin se značkou KlasA dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Obě instituce provádějí kontroly, a to jak ve výrobě, tak přímo v prodejně, kam jsou produkty distribuovány. Pokud odpovědní pracovníci zjistí závady, může být značka KlasA výrobku odebrána. Tato dvojnásobná kontrola tak dokazuje mimořádnou kvalitu výrobků se značkou KlasA.
A komu jinému bychom takovou kvalitu měli dopřát než dětem.

LUCIE PILÁTOVÁ