Velikonoční mazanec

Ingredience:

400 g polohrubé mouky, 100 g másla, 70 g cukru, 20 g droždí, 2 dl mléka, 3 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlových lupínků, 1 vanilový cukr, špetka soli, vejce

Postup:

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme oloupanými nakrájenými mandlemi a upečeme.

Náš tip: Mandle jdou dobře loupat, když je krátce spaříme v horké vodě.

Jidáše

Ingredience:

1kg polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 150 g Hery nebo másla, 2 žloutky, 1 kostka droždí (42 g), 6 dl vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 100 g másla na potření jidášů, moučkový cukr na posypání nebo med

Postup:

Ve 2 dl vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Sůl rozmícháme ve zbylém mléce. Rozpustíme v hrnku Heru. Mouku zpracujeme s kváskem, se žloutky, s cukrem, s rozpuštěnou Herou a s postupným přidáváním mléka na vláčné těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme v míse vykynout. Pak těsto rozkrájíme na stejné díly a z každého vyválíme váleček o průměru 1 cm.

Každý váleček rozkrájíme na kousky dlouhé asi 8 cm a jeho konce stočíme do spirály, položíme na tukem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a připravené jidáše potíráme rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi 20 minut dozlatova. Upečené jidáše pocukrujeme nebo potřeme medem.

Velikonoční beránek

Ingredience:

250 g tvarohu, 150 g másla, 〜
150 g moučkového cukru, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 polévkové lžíce rumu, 6 polévkových lžic mléka, 1 vanilkový cukr, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná citronová kůra, trocha soli

Postup:

Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme celá vejce, tvaroh, rum, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a smícháme. Do tvarohové hmoty postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Pak vyklopíme na vál a dobře propracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.

Formu beránka důkladně vymažeme máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně napěchujeme do formy, aby byla zaplněna i ouška a čumáček.

Dáme do dobře rozehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak příkon tepla zmírníme a pečeme dalších 50 minut (celkem 1 hodinu). Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Vrchní díl formy by se měl dát bez problémů sejmout. U spodního dílu formy opatrně nožem upečeného beránka (měl by mít hnědo zlatavou barvu) oddělíme od okrajů a nejlépe s pomocí podnosu (aby se beránek nerozlomil) vyklopíme.

Beránka dáme na podnos nebo oválný talíř a polijeme čokoládovou polevou (vydrží déle vláčný). Oči a nos vyrobíme z lentilek, pod nos můžeme zapíchnout asparágus (býval kdysi v každé domácnosti). Nakonec uvážeme beránkovi mašli a dáme na sváteční stůl.