Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

13.6.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: shutterstock

Pstruh s ovocnou nádivkou

Ingredience:
4 středně velcí pstruzi, 12 ks sušených švestek, 12 ks oloupaných mandlí, sůl, bílý pepř, olej, 8 plátků anglické slaniny

Příprava:
Vykuchané pstruhy opláchneme, osušíme, zevnitř osolíme, okořeníme a naplníme sušenými švestkami, do nichž místo pecek dáme oloupané spařené mandle.
Potom pstruhy zabalíme do plátků anglické slaniny a položíme přímo na rošt. Podáváme s grilovanou zeleninou a opečenými bramborami nebo chlebem.

Grilovaná kuřecí křidélka

Ingredience:
3/4 kg kuřecích křidélek, 125 g másla, 5 stroužků česneku (utřeme dojemna), 1 polévková lžíce jemně pokrájeného čerstvého zázvoru, šťáva ze dvou limetek, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 polévkové lžíce ostré omáčky, 150 g sýra s modrou plísní, 1/4 litru majonézy, mletý černý pepř

Příprava:
V malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme česnek a zázvor, a na velmi mírném ohni za stálého míchání restujeme asi 2 minuty.
Přidáme limetkovou šťávu, sojovou omáčku a ostrou omáčku přivedeme k varu, krátce povaříme, sundáme z plamene a necháme vychladnout.
Kuřecí křídla dáme misky, polijeme marinádou, promícháme a necháme 3–4 hodiny marinovat.
Mezitím si připravíme sýrovou omáčku: sýr dobře rozetřeme vidličkou, přidáme majonézu, mletý pepř, dobře promícháme, přikryjeme a dáme do chladničky ztuhnout.
Kuřecí křídla grilujeme zprudka a krátce – 3 až 4 minuty. Ještě horká je vložíme do misky se sýrovou omáčkou a zlehka promícháme. Podáváme s chlebem.

Grilované žampiony s paprikou a sýrem

Ingredience:
10 větších žampionů, 10 červených paprik, sůl, černý mletý pepř. chilli, olivový olej, 2 stroužky utřeného česneku, 250 g strouhaného parmezánu.

Příprava:
Žampiony očistíme, nohu odstraníme. V misce smícháme parmezán, utřený česnek a 2 lžíce olivového oleje a vytvoříme tuhou hmotu. Jednu papriku očistíme, pokrájíme na tenké proužky, vložíme do kloboučků žampionů a přikryjeme sýrovou náplní.
Podle chuti osolíme, opepříme, milovníci ostrých pokrmů mohou přidat chilli. Vložíme na gril a pečeme
8 až 10 minut, dokud nejsou houby měkké
Zbylé papriky potřeme olivovým olejem, a pečeme vcelku asi 20 minut na silném žáru, průběžně otáčíme.
Poté sundáme z grilu, necháme asi 5 minut zchladnout, zbavíme jádřinců, pokrájíme na kousky cca 5 krát 5cm, podáváme ke grilovaným žampionům.

Grilovaná vepřová žebírka

Ingredience:
1,5 kg vepřových žebírek, sojová omáčka, cukr, worcesterová omáčka, chilli, 3 pomeranče, sůl, mletý černý pepř

Příprava:
Marináda: smícháme 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worchesterové omáčky, malou lžičku chilli, přidáme šťávu ze tří pomerančů, ochutíme pepřem a solí. Vše přivedeme k varu, 1 až 2 minuty povaříma a marinádou polijeme vepřová žebírka. Pečlivě promícháme, aby marináda pronikla všude, a necháme asi 15 minut uležet. Grilujeme asi 10 minut z jedné strany, obrátíme a dopékáme i z druhé strany, dokud není maso propečené. Pak přikryjeme alobalem a necháme cca 10–15 minut dojít mimo gril.

Pařížské bylinkové placičky

Ingredience:
Placičky: 750g mletého míchaného masa – ½ hovězího, ½ vepřového, 1 vejce, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej, 1 polévková lžíce francouzské hořčice, lžička červené mleté papriky, tymián, sůl.
Zeleninová směs: 1 červená cibule, 1 velké rajče, kadeřavá petrželka, 2 stroužky utřeného česneku, 1/4 litru bílého vína, olivový olej, 2 chillli papričky.

Příprava:
Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, česnek, mletou papriku a tymián, osolíme, dobře promícháme a necháme asi hodinu odležet v lednici. Červenou cibuli, česnek a chilli papričku pokrájíme nadrobno. Směs zpěníme na oleji, podlijeme vínem a deset minut dusíme na mírném ohni. Nakonec vmícháme pokrájenou petrželku a necháme odstát. Z masové směsi vytvoříme válec o průměru 3 až 5 centimetrů, nakrájíme ho na plátky a rukou vytvarujeme placičky, které pečeme zprudka přímo na roštu asi 10 minut. Placičky jednou otočíme. Hotové ozdobíme zeleninovou směsí a kousky rajčete.

Pikantní rajčatová salza

Ingredience:
10 zralých rajčat, olivový olej, 1 červená cibule, 1 chilli paprička, ¼ polévkové lžíce kmínu, sůl, 1 limetka, 1 polévková lžíce zeleného koriandru

Příprava:
Rozpůlená, olivovým olejem potřená rajčata grilujeme nejlépe na grilovací misce asi 20 minut.
Pak sejmeme z grilu, odstraníme z nich slupku a necháme zchladit.
Po vychlazení smícháme se lžící olivového oleje, přidáme jemně nasekanou červenou cibuli, jemně pokrájenou chilli papričku, kmín a vymačkanou šťávu z limetky. Dobře promícháme. Před servírováním dochutíme solí a dozdobíme zeleným koriandrem.

Saláty

Grilované maso, ať již jsou to ryby, vepřové, kuřecí nebo mleté, není kompletní bez dobrého zeleninového salátu.

Letní salát

Ingredience:
100–150 g řeřichy zahradní, 1 svazek ředkviček, 4 rajčata, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 polévkové lžíce octa, 1 kávová lžička hořčice, cukr, 1 vejce

Postup:
Řeřichu přebereme, opatrně opereme, osušíme savým papírem nebo utěrkou, otrháme lístky a vyložíme jimi plochou mísu nebo talíř. Svazek ředkviček opereme, nakrájíme na plátky, vyřízneme stopky, nakrájíme na kolečka a rozložíme do věnečku na lístky řeřichy.
Rajčata poprášíme solí a pepřem a nahoru dáme několik plátků ředkviček. Olivový olej, ocet, hořčici a cukr promícháme, a připravíme tak zálivku, kterou přelijeme salát. Vejce uvaříme natvrdo, nasekáme je na drobné na kousky a salát jím pečlivě posypeme.

Čekankový salát

Ingredience:
1 středně velká čekanka, 3 polévkové lžíce olivového oleje,2 polévkové lžíce octa, sůl, cukr, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných zelených bylinek (řeřicha, pažitka)

Postup:
Čekanku zbavíme kořenu a vnějších listů, ostatní listy položíme na sebe a nakrájíme na nudličky. Pečlivě opereme, pokud by čekanka byla hořká, vložíme ji na půl hodiny do vlažné vody. Olej, ocet, sůl, cukr, pepř a bylinky promícháme a smícháme s čekankou. Podáváme vychlazené.

Grilovací koření

Na grilování je krásné to, že k přípravě masa nebo zeleniny můžeme použít vlastně jakékoli běžné koření. Úplně nejjednodušší je použít již namíchané grilovací koření. V tom případě ale hrozí, že vše bude chutnat stejně - ať to bude vepřové, hovězí, ryba nebo kuře. Zkuste si s námi namíchat svoji vlastní kořenicí směs:

Jemné grilovací koření

20 gramů kardamonu, 7 gramů hřebíčku, 3 gramy muškátového květu, 20 gramů skořice, 7 gramů kmínu, 3 gramy muškátového oříšku.

Ostré grilovací koření

3 gramy kardamonu, 7 gramů hřebíčku, 2 gramy muškátového oříšku, 7 gramů skořice, 7 gramů kmínu, 2 gramy muškátového květu, 1 gram bílého pepře.

Tabasko

Velmi často, především když máme rádi pálivější příchuť, používáme tabasko. Tabasko je ostrá omáčka z čili papriček, alternativně ji můžeme nahradit vývarem z feferonek nadrobno pokrájených, soli a polévkového koření.
Místo mletého černého pepře někteří používají namletý bílý pepř, který je také aromatický, a nedráždí tolik žaludek. Ideální je ale černý pepř, namletý v mlýnku krátce před použitím.

Grilovací omáčky

Každý z nás pravidelně používá grilovací omáčky. Ty můžete koupit již hotové. Kdo si chce však své grilování pořádně užít, udělá si omáčku vlastní.

Ostrá omáčka na grilované maso

Suroviny:
1 kg nedozrálých rajčat, 250 gramů cibule, 250 gramů zralých rajčat, 2 stroužky česneku, 1 feferonka, 200 gramů cukru, lžička soli, 2 dl octa, lžička mletého bílého pepře, lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého zázvoru.

Postup:
Rajská jablka oloupeme, vykrájíme jádřince, cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a 30 minut dusíme. Přidáme feferonku, lisovaný česnek, cukr, sůl, ocet a koření a dusíme až do jemného zhoustnutí. Pak odstavíme, pokud chceme omáčku skladovat, lijeme ji ještě horkou do sklenic se šroubovacím úzávěrem, uložíme na chladné místo, třeba do lednice, a pak použijeme na grilované maso.

Sladká omáčka

Suroviny:
2 jablka, 10 zralých švestek, sklenička ostrého kečupu, cukr, sůl, lžička soli.

Postup:
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a velmi drobně pokrájíme. Švestky vypeckujeme, a také na drobno pokrájíme. Dáme do hrnce, lehce podlijeme vodou a necháme rozvařit. Promícháme s kečupem, dosolíme a přidáme podle chuti cukr, smícháme s kečupem a necháme odležet do druhého dne v lednici.

(rkp)

Příloha byla vyrobena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

13.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lékařka Katarína Veselá.
1 2

Příběh fotografie, která obletěla Česko, nemá šťastný konec. Muž zemřel

Kouř z výfuků v pražské dopravě.
11

Přijdou čoudící auta o technickou? Odhalí je přístroj na příjezdu do Prahy

AKTUALIZOVÁNO

Tragické ráno u Jedlové. Jeden mrtvý, dva těžce zranění

/FOTOGALERIE/ Mezi Jedlovou a Bystrým u Poličky došlo před osmou hodinou ráno k nehodě, která měla bohužel tragické následky. 

V Ostravě se chystá blokáda dopravy, první protest kvůli prodloužené Rudné

Lidem došla trpělivost a rozhodli se uskutečnit to, o čem na nedávném veřejném projednávání nekonečné stavby hrozili. Neplánují sice ještě pochodovat k domu architekta Richtára, který budování silnice I/11 brání. Zatarasí ulici 17. listopadu.

OBRAZEM: Kamion zůstal viset na Vsetínsku nad potokem

Namrzlá silnice se stala ve čtvrtek o půl šesté ráno pastí pro třiapadesátiletého řidiče kamionu v Pozděchově. 

Dvojnásobná sazba pro atleta. Pistorius si ve vězení odsedí třináct a půl roku

Soud v Jihoafrické republice změnil trest pro bývalého slavného atleta a paralympionika Oscara Pistoriuse, který byl odsouzen za vraždu přítelkyně. Z původních šesti let ho zvýšil na třináct roků a pět měsíců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT