Marinované václavky

Ingredience:
1 kg hub václavek, 1 a 1/2 lžíce soli, 1 dcl octa, bobkový list, špetka mletého pepře, špetka skořice, hřebíček, kopr.

Postup:
Do kastrolu nalijeme asi 1 dcl vody, přidáme očištěné nakrájené václavky, ocet, sůl a vaříme. Během varu sbíráme pěnu. Pak přidáme koření a vaříme 20 minut. Při vaření houby stále mícháme. Až uvařené houby klesnou na dno, odstraníme kastrol ze sporáku. Nakonec přidáme kopr. Vše necháme vychladnout a uložíme v keramické nebo skleněné nádobě do chladné místnosti nebo do lednice. Podáváme jako přílohu k masům, salátům a předkrmům.

Houbové karbanátky

Ingredience:
1/2 kg syrových měkkých hub, 2 vejce, 2 velké vařené brambory, 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhanky, olej a smažení.

Postup:
Houby nakrájené na malé kousky vydusíme a echáme vychladnout. Pak přidáme nahrubo nastrouhané brambory, utřený česnek, strouhaku a vejce. Z hmoty tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme po obou straách na oleji. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši.

Houbovo bramborové kari

Ingredience:
2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 velká brambora, 1 lilek, 250 g hub, 2 lžice kari pasty, 150 ml zeleninového vývaru z kostky, 1 plechovka kondenzovaého mléka, sůl.

Postup:
Olej rozpálíme ve větším hrnci. Přidáme cibuli, nasekanou nahrubo a bramboru pokrájenou a kostičky. Přiklopíme a na malém plameni dusíme pět minut, dokud brambora nezačne měknout. Přidáme na kostičky nakrájený lilek, pokrájené houby a pár minut společně povaříme. Promícháme a přidáme kari pastu, vlijeme zeleninový vývar a mléko. Přivedeme k varu, necháme asi 15 minut probublávat, aby vše změklo. Osolíme podle chuti.


Kuře na slanině, houbách a bramborách

Ingredience:
1 kuře, sůl, pepř, 150 g másla, 1 neoloupaná hlavička česneku, 150 g anglické slaniny, 500 g brambor, 100 g čerstvých hub, pár snítek tymiánu.

Postup:
Kuře omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř důkladně osolíme a opepříme. Položíme do pekáčku, rozpustíme 3 lžíce másla a potřeme jím celé kuře. Zbylé máslo nakrájíme na plátky a kuře jimi obložíme. Podlijeme vodou tak, aby jí bylo asi půl centimetru ode dna pekáčku. Přidáme neoloupanou přepůlenou hlavičku česneku, kuře zasypeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninou a pokrájenými houbami a dáme péct do vyhřáté trouby. Během pečení podléváme. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a po půlhodině je spolu s tymiánem přidáme ke kuřeti. Trochu snížíme teplotu a pečeme za stálého podlévání další hodinu.


Kuře s jablky

Ingredience:
1 kuře, 1,5 dcl černého piva, 5 jablek, sůl, máslo

Postup:
Večer před přípravou kuře zvenčí i zevnitř dobře prosolíme a necháme do druhého dne rozležet. Druhý den do kuřete vložíme 1 celé kyselé jablko, naplněné kuře vložíme na pekáček a poklademe plátky másla. Zbylá jablka okrájíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme a menší kousky a vložíme do pekáčku ke kuřeti. Podlijeme trochou vody nebo kuřecího vývaru a polovinou množství černého piva, přiklopíme nebo přikryjeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 1 hodinu, pak odstraníme víko nebo alobal, podlijeme zbytkem černého piva a znovu vložíme do trouby. Odkryté pečeme za stálého podlévání výpekem ještě asi 20 miut, aby se vytvořila zlatavá kůrka. Kuře vyjmeme, rozporcujeme, výpek propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme dohladka. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.


Lví hlavy

Ingredience:
500 g mletého masa, 30 g sušených hub, 2 cibule, zázvor, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, lžíce cukru, 250 g kysaného zelí, 4 lžice oleje, šálek vývaru.

Postup:
Namočené houby spolu s cibulí pokrájíme nadrobno, přidáme mleté maso, zázvor, víno, sójovou omáčku, sůl, cukr a vše dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme asi osm koulí. Zelí vložíme do rozpáleného oleje a necháme trochu nasákout. Pak na ně položíme masové koule, zalijeme vývarem a podusíme asi půl hodiny. Podáváme s rýží.


Rychlé houbové taštičky

Ingredience:
100 g čerstvých hub, 250 g uvařené rýže, 3 natvrdo vařená vejce, 50 g anglické slaniny, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 balíček listového těsta, petrželka.

Postup
Nadrobno pokrájené houby podusíme na slanině doměkka, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a jemně posekanou petrželku. Přimícháme drobně nakrájená vařená vejce. Listové těsto vyválíme na plát asi 1/2 centimetru silný. Vykrájíme z něj čtverce, které potřeme vodou. Do každého čtverce dáme lžici připravené houbové směsi, přeložíme napůl a okraje přitiskneme k sobě. Taštičky upečeme v troubě dozlatova. Podáváme horké.


Houbový špíz

Ingredience:
150 g anglické slaniny, 1 vejce, 0,5 dcl bílého vína, 1 klobása, 3 menší sibule, 300 g čerstvých tvrdých hub, sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, olej, hladká mouka.

Postup:
Slaninu nakrájíme na slabší plátky. Houby očistíme a cibuli oloupeme. Klobásu, houby a cibuli nakrájíme na plátky – silnější kousky. Slaninu osmažíme a zesklovatíme, a vzniklém tuku opečeme kolečka klobásy. Vše připravujeme a jedné pánvi, tepelě upravené suroviny odkládáme do talíře. Dále osmahneme kusy cibule a podusíme houby, které na pánvi okořeníme solí, pepřem a drceným kmínem. Vše necháme trochu vychladout a pak pevně napichujeme na jehlu nebo na špejli. Každý druhý kousek je houba, ostatní suroviny pravidelně střídáme. Uvedené množství stačí na 8 krátkých nebo 4 dlouhé špízy. Připravíme si těstíčko z 1 vejce, 0,5 dcl vína a mouky. Trochu osolíme. Těstíčko by mělo být husté, ale tekuté. Špíz namočíme v těstíčku, poté špízy ze všech stran usmažíme dozlatova. Podáváme s chlebem, vařenými brambory nebo bramborovou kaší.


Houbový salát

Ingredience:
1 a 1/2 kg hub, 60 g soli, 4 dcl octa, 200 g cukru, 6 kuliček pepře, 6 bobkových listů, 20 kuliček nového koření, 1 kg paprik, 1 kg cibule.

Postup
Houby se solí povaříme 30 minut. Mezitím svaříme ocet s cukrem, kuličkami pepře, bobkovým listem a novým kořením a necháme vychladnout. Papriky a cibuli nakrájíme a necháme 24 hodin odstát Smícháme s houbami, dáme do skleniček a sterilujeme 60 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.