Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenka, plná ovoce a slunce

Ovoce a zase ovoce. Hrušky, jablka, švestky, uložené ve velkých vanách. Jejich vůně je všudypřítomná. Jenom o kousek dál to sice voní stejně, ale konzistece je jiná: průhledná tekutina. Milovníci pálenky, vítejte v hrobickém lihovaru!

2.10.2010
SDÍLEJ:

Vedoucí výroby Lihovaru Hrobice Tomáš Bouc u destilačního kotle.Foto: Daniel Mašek

Ovocný lihovar ve východních Čechách v příštím roce oslaví sto let od svého vzniku. „Podle dostupných informací se založení výrobny jako rolnického lihovaru datuje do roku 1911,“ říká vedoucí provozu Tomáš Bouc s tím, že tehdy se zde vyráběl pouze klasický líh z brambor.

Postupem let se suroviny měnily a již ve druhé polovině minulého století patřil hrobický lihovar mezi vyhlášené výrobce ovocné pálenky. „Své ovoce sem vozili a stále vozí pěstitelé z celé České republiky,“ říká Tomáš Bouc.

Bez chemie a aromat

Lihovar v posledních dvaceti letech několikrát změnil své majitele. Nyní se v jeho prostorách vyrábí tradiční Sudličkova pálenice. „Tuto pálenici zde vyrábíme k plné spokojenosti klientů již šest let,“ připomíná vedoucí výroby.

A v čem tkví kvalita zdejší pálenky? „Nejdůležitější je kvalita ovoce,“ vysvětluje Bouc. Destiláty opouštějící hrobickou výrobnu neobsahují chemii, aromata ani přidaný cukr. Pod etiketou s názvem Sudličkova pálenice najdete opravdové, třikrát přepálené ovoce.

Cesta ze stromu do lahve

Jak vypadá výroba dobré pálenky? Základem je kvalitní vyzrálé ovoce bez plísní a hnilob. To se po důkladném omytí nadrtí a uloží do kvasných nádob. Tady odpočívá pět až osm týdnů. „Doba kvašení se liší podle použitého ovoce. Například švestky potřebují více času, hrušky méně,“ popisuje postup Tomáš Bouc. V kvasných nádobách může být drcené ovoce bez přístupu vzduchu uchováváno i dva měsíce.

Destilace

Po procesu kvašení putuje masa do destilačního kotle. „Po první destilaci vzniká takzvaný lutr,“ říká šéf výroby. Ten se pak přečerpává do retifikačního kotle, v němž teprve vzniká 70procentní pálenka, která se pak ředí tak, aby obsah alkoholu v tekutině byl 50 procent.

V této podobě už se pálenice stáčí do lahví. Cena odpovídá kvalitě lahodného moku i použitým lahvím. Ty dárkové jsou nádhernou ruční prací, hrdlo zdobí pečetní vosk.

Sudličkovu pálenici nenajdete v obchodních řetězcích, ale pouze ve specializovaných obchodech. A před Vánocemi k distribuci tradičních pálenek přibývá i punč nebo ořechovka.

Příloha byla připravena ve spolupráci se značkou KLASA.
Příloha obsahuje i komerční informace.

Autor: Irena Kašáková

2.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavol Rusko
1 7

Policie zatkla exšéfa Markízy Ruska. Prý plánoval vraždu na objednávku

Den po parlamentních volbách, 22. října, začala povolební vyjednávání ve Sněmovně v Praze. Faltýnek
1 56

Babiš: Faltýnek určitě nebude ve vládě

Nový adrenalinový rekord: 245 odvážlivců skočilo z mostu

/VIDEO/ Nový světový rekord v kategorii "hromadné skákání z mostu" dnes pokořili odvážlivci v brazilském Sao Paulu. V jeden okamžik seskočilo z mostu metodou bungee jumping 245 vyznavačů adrenalinu.

Politolog Zdeněk Zbořil předpokládá rozpad okamurovců

Co voliči volbami v Ústeckém kraji vzkázali politikům? Politolog Zdeněk Zbořil k drtivému vítězství hnutí ANO uvedl, že z výsledků voleb z Ústeckého kraje, podobně jako v celé ČR, cítí touhu občanů po zázraku.

Rath zavalil soud přívalem slov, předseda senátu je prý podjatý

V minulosti chodíval někdejší středočeský hejtman David Rath do jednací síně oholen, v pondělí se v budově Krajského soudu v Praze objevil s vousatou tváří – jinak se ale příliš mnoho nezměnilo.

Brusel provedl další razie. Zaměřil se na automobilky Volkswagen a Daimler

Evropská komise provedla v pondělí další inspekci v kancelářích německých automobilových koncernů Volkswagen a Daimler. Informovala o tom agentura Reuters. Stalo se tak kvůli podezření z kartelových dohod mezi německými automobilkami. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT