Rybí polévka s krutony

Ingredience:
1 rybí hlava, kořenová zelenina (2 větší mrkve, ½ menšího celeru, 1 petržel), 1 cibule, sůl, vegeta, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, muškátový květ, 3 rohlíky nebo housky, 200 g másla

Postup:
Omytou rybí hlavu vložíme do hrnce s vodou (musí být zcela potopená), přidáme oloupanou cibuli, polovinu na kousky nakrájené očištěné kořenové zeleniny, vegetu, polévku přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 45 minut.

Zbytek kořenové zeleniny nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na polovině másla.

Polévku přecedíme přes jemné síto (aby v ní nezůstaly drobné kosti), přidáme do ní osmaženou kořenovou zeleninu a zahustíme jíškou z 1 lžíce oleje a 1 lžíce hladké mouky. Dokořeníme špetkou muškátového květu, případně trochou soli.

Na zbytku másla dozlatova osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky, vložíme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Polévku na talíři posypeme křupavými krutony, můžeme dozdobit kouskem petrželky.

Bramborový salát se zeleninou

Ingredience:
500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g hrášku, 50 g cibule, 3 kyselé okurky, 2 polévkové lžíce červené sterilované papriky, 1 jablko, 2 natvrdo uvařená vejce, ocet, sůl, pepř, cukr, majonéza, 2 lžíce obyčejné hořčice, petrželová nať na ozdobení

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme dobře vychladit. Pak je oloupáme a nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a červenou sterilovanou papriku.

Očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na menší kostičky a dáme na chvíli povařit do vody s octem a cukrem. Přecezenou vychladlou zeleninu přidáme k bramborovému základu spolu s nadrobno pokrájenou cibulí, okurkou, vejci. Na závěr přidáme majonézu a hořčici a promícháme. Na talíři zdobíme petrželovou natí.

Odlehčená varianta bramborového salátu neobsahuje majonézu, oleje jen trochu:

Vídeňský bramborový salát

Ingredience:
500 g brambor, 1 cibule, 1 lžíce oleje, ocet, cukr, pepř, sůl

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s trochou oleje. Přidáme velmi jemně pokrájenou cibuli. Z vody, octa, cukru, pepře a soli si připravíme zálivku, kterou vlijeme do brambor s cibulí. Dobře promícháme a dbáme na to, aby salát byl přiměřeně hustý (aby neplaval). Je-li třeba, tak ještě dochutíme a dáme na chladné místo dobře odležet.

K oběma variantám salátu tradičně podáváme smaženého kapra.

Smažený kapr

Ingredience:
800 g kapra, hladká mouka, 4 vejce, strouhanka, sůl, případně pepř

Postup:
Kapra den předem dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Rybu nasolíme a uložíme do chladna.

Druhý den těsně před podáváním večeře kapra obalíme v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vejce a strouhanka). Před obalováním můžeme podle chuti i mírně opepřit. Obalenou rybu smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Na talíři zdobíme plátkem citronu.

Losos s nudlemi

Ingredience:
500 g cibule, 3 lžíce másla, 1/8 l whisky, ½ chemicky neošetřeného citronu, 4 plátky lososa (každý asi 150 g), sůl, čerstvě umletý černý pepř, několik snítek petržele, 1 velký svazek kopru, 200 g smetany, 300 g širokých nudlí

Postup:
Oloupeme cibule a nakrájíme je na kostičky. Opatrně rozehřejeme máslo a cibulku na něm asi 10 minut restujeme. Často promícháváme. Přilijeme whisky a necháme ještě asi 10 minut na mírném plameni vařit.

Mezitím zahřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Půlku citronu omyjeme horkou vodou, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

Plátky lososa osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Podušenou cibuli osolíme, opepříme a rozestřeme na dno zapékací mísy, která musí být tak velká, aby plátky ryby ležely vedle sebe. Na cibuli položíme lososa.

Opláchneme a otřepeme bylinky. Petržel a polovinu kopru nasekáme nadrobno, bylinkami posypeme maso, zalijeme smetanou a pečeme asi 15 minut.

V osolené vodě uvaříme nudle a necháme je dobře okapat. Nasekáme zbytek kopru a spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a zbytkem másla vmícháme do nudlí.

Na talíř naložíme porci nudlí, na ně vložíme porce lososa a ozdobíme snítkou kopru.

Čokoládový dort bez mouky

Ingredience:
18 dkg čokolády na vaření, 18 dkg másla, 17 dkg cukru, 18 dkg mletých mandlí, 1 lžíce brandy, špetka soli, 6 vajec

Postup:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme 6 žloutků. Do směsi vlijeme rozehřátou čokoládu, vmícháme mandle a lžíci brandy. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do čokoládové hmoty.

Pečeme ve vymaštěné dortové formě při 190 stupních Celsia asi 15 minut. Poté teplotu zmírníme na 180 stupňů a pečeme ještě dalších 30 až 40 minut.

Po vychladnutí korpus posypeme moučkovým cukrem a podáváme se lžičkou šlehačky.