ANO: DAVID ONDRÁČKA

Zaměřme se na velká města

Rozumná pravidla financování kampaní jsou potřebné z více důvodů. Dnes se regulují prezidentské, sněmovní a senátní volby, ale komunální se vymykají, a to nedává logiku. Měli bychom se zaměřit na velká (statutární) města, kde politický marketing jede ve velkém a stojí hodně peněz, mnohde se do kampaně investují milióny. Menší města a obce bych nezahrnoval vůbec, tam volební marketing hraje malou roli. Ve městech však bývá řada místních a nečitelných vazeb s podnikateli, přes které se často platí kampaně. Tyto firmy za to chtějí privilegovaný přístup k radnici, vztahy s místními politiky, v budoucnu případně zakázky. A média nemají šanci detailně sledovat a hlídat to množství dílčích kampaní v každém městě.

Kateřina Perknerová.
Komentář Kateřiny Perknerové: Má řemeslník číst Vergilia v originále?

Dnes reálně hrozí, že se kampaň zvrhne v džungli bez pravidel, bude spousta negativní kampaně, kde není jasné, kdo koho vlastně očerňuje. Mnoho lidí to jen znechutí a nakonec volit nepůjdou. Klíčové je udržet rovnou a férovou politickou soutěž.

Pravidla nemusí být přehnaná transparentní účet na kampaň, přehled příjmů i výdajů, přehledný seznam darů, jména agentur a spolupracovníků kampaně. A v dnešní době i více informací ke kampani na internetu, kolik se utrácí za reklamu na Facebooku a placené posty (tato forma postupně roste). To by stačilo pro základní přehled a srovnalo by šance kandidujících subjektů. A právě taková kritéria bude Transparency International monitorovat u letošních komunálních voleb, www.transparentnivolby.cz

Autor je ředitelem Transparency International CZ.

NE: TOMÁŠ PERGL

Technicky to je neproveditelné

Myšlenka omezit financování volebních kampaní pro komunální volby není špatná. Především o nadcházejících volbách budeme s největší pravděpodobností svědky obrovské finanční disproporce mezi hnutím ANO a ostatními politickými stranami. A je zapotřebí zamyslet se nad důsledky této disproporce.

Vtip Marka Simona
Vtip Marka Simona

Nicméně si nedovedu představit, jak by takové omezení financování volebních kampaní mohlo být technicky proveditelné. Představte si, že politické strany staví v těchto volbách stovky i tisíce kandidátek, máme zde velké množství lokálních uskupení, nezávislých kandidátů a tisíce volebních koalic. Zatímco u parlamentních voleb držíte jeden rozpočet a máte přehled nad všemi finančními toky, tak u komunálních voleb můžou být takových rozpočtů stovky až tisíce a bylo by obtížné je všechny pohlídat.

Absolutně si pak nedokážu představit, jak by komunální volby kontroloval Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který má při současném počtu zaměstnanců problém i s kontrolou parlamentních voleb, jejichž formát financování je proti komunálním volbám jak už jsem zmínil velmi jednoduchý.

Sýrie. Do města Dará přijíždějí syrské a ruské jednotky.
Očima válečného zpravodaje: Tričko už nestačí, potřebujete pancéřované vozy

Myslím, že po následujících volbách, kdy se v plné nahotě ukáže finanční nevyrovnanost, bude nasnadě tento problém řešit (třeba i jinými nástroji). Jen si nejsem jistý, zda bude iniciativa ze strany vlády se touto otázkou zabývat, když právě hnutí ANO je tím, kdo finančně diskriminován není.

Autor je mluvčím STAN.